İyi Seo Sonucu Nedir?

iyi seo sonucu nedir

SEO kampanyalarınızı düzgün bir şekilde izlemek için hangi ölçümleri izlemeniz gerektiğini belirledikten sonra, 'iyi' ve 'kötü' bir sonuç belirleme konusunda rahat olmanız gerekecek.

En başarılı SEO kampanyalarında bile çıkışlar kadar düşüşler de olacaktır. Bazı SEO çabalarının fayda göstermesi için gereken süre göz önüne alındığında, ilk üç aydaki sonuçların ilham vermemesi ve hatta hayal kırıklığı yaratması beklenebilir, bu nedenle verileri okuyabilmek ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamak çok önemlidir.

Bu yazıda, bir SEO kampanyasını izlerken başarının nasıl göründüğüne odaklanacağız.

Seo Kampanyanızda Beklemeniz Gereken İyi Seo Sonucu Nedir?

İlk olarak, SEO'da en çok yanlış anlaşılan unsurlardan biri olan 'iyi'nin neye benzediği ile yüzleşelim. Bu, sezgisel olması gerektiği gibi geliyor, ancak burada mutlak bir fikir birliği oldukça önemlidir.

Örneğin; Web tasarımı organik trafiği her hafta %10 artarsa, bu sonuçtan oldukça memnun olabilirsiniz, ancak patronunuz %40'lık bir artış bekliyorsa farklı hissedebilir.

İyi bir sonuç algısı birçok faktörden etkilenebilir, bunlar en muhtemel olanlardan bazılarıdır;

  • Ne kadar süredir ölçüm yapıyorsunuz - bir hafta, bir ay, çeyrek veya bir yıl.
  • Ne zaman (hangi zaman dilimi) ile karşılaştırıyorsunuz – örneğin, geçen aya, son çeyreğe veya geçen yıla göre.
  • Kime/neye göre kıyaslıyorsunuz? – Hangi rakip, hatta hangi pazar?
  • Dönüşümleri nasıl ilişkilendirirsiniz – Geliri son dokunuşla mı ilişkilendiriyorsunuz? veya daha incelikli ilişkilendirme modellerine mi bakıyorsunuz?

Yukarıdakilere birkaç doğru/yanlış cevap vardır ve her iş farklıdır. Ancak yapmanız gereken, a) performansı ölçmek için sağlam bir yol oluşturmak ve b) bunun nasıl raporlanacağı konusunda anlaşmaya varmaktır.

Mevcut Performansı Nasıl Kıyaslarsınız?

Herkesin 'iyi'nin neye benzediği konusunda hemfikir olması için, öncelikle zaman çerçevesi ve bütçe dahilinde SEO için neyin başarılabileceğini anlamanız gerekir. Google'ın kendi güncellemeleri gibi kontrolünüz dışında pek çok değişken olduğu için bu tahmin edilmesi herkesin bildiği gibi farklıdır.

Mevcut performansın iyi bir değerlendirmesi ve bunun bir kıyaslaması, herkesin başlangıç ​​noktasının nerede olduğunu ve dolayısıyla neyin mümkün olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Aşağıdaki sorular, güçlü bir kıyaslama noktası oluşturmaya yardımcı olabilir:

Soru 1) Son 6/12 ayda çevrimiçi görünürlüğünüz/trafiğiniz:

  • Büyümekte mi?
  • Durağan mı?
  • Küçülmekte mi?

Mevcut büyüme yörüngesini anlamak, hedefe odaklanmaya yardımcı olur. Web sitenizin trafiği arama motorlarından her yıl %10 artıyorsa, gelecek yıl için %10'luk bir hedef belirlemek nispeten mütevazıdır. Oysa organik trafiğiniz geçen yılın %30'unu vurduysa, her yıl %10 büyüme hedefi çok daha büyük bir görevdir. Önce düşüşü tersine çevirmelisiniz!

Örneğin, görünürlükte buna benzer bir düşüş eğilimi gözlemliyorsanız, bunun yeni hedeflere dahil edildiğinden emin olmanız gerekir.

Soru 2) Son 6/12 ayda pazarınız:

  • Büyüdü mü?
  • Durağan mı?
  • Küçüldü mü?

Pazarı ve büyüme düzeyini belirleyebilirseniz, SEO'dan pazar güçleriyle mi yoksa pazar güçlerine karşı mı çalışmak istediğinizi anlayabilirsiniz. Anahtar kelime arama trendlerindeki değişiklikleri belirlemek, bunu yapmanın en önemli yöntemlerinden biridir, ancak sektör raporları ve şirket bilgilerine bakmak da bu bilgileri sağlayabilir.

Soru 3) Son 6/12 ayda rekabet durumu;

  • Rekabaet artmış mı?
  • Rekabet aynı mı kalmış?
  • Rekabet azalmış mı?

Yalnızca faaliyetlerinizin ne olduğuna, Google'ın neleri değiştirdiğine ve müşterinin alışkanlıklarının değişip değişmediğine odaklanmanız yetmez; rekabetiniz de çok büyük bir faktördür. SEO genel olarak birinci sayfadaki ilk 3-5 yer için bir savaş olarak tanımlanabilir, daha fazla rakip varsa bunun daha da zorlaşacağı anlamına gelir. Sıralama izleyicilerinden alınan geçmiş verileri kullanmak, geçen yıl (veya önceki yıllarda) Google'da kaç rakibin olduğunu görmenize ve sektörünüzün kendi içindeki büyüme düzeyini anlamanıza yardımcı olabilir.

Zaman içinde iki arama sonucu sayfasını karşılaştırırsanız, farklı web sitelerinin sıralamasını gözlemleyebilir ve böylece rekabetin nasıl değiştiğine dair bir resim oluşturabilirsiniz.

Yukarıdaki soruları araştırmak ve anlamak için yazılımınızı ve izlemenizi kullanın ve ardından - bu bağlama dayalı olarak - 'iyi' bir sonucun ne olacağını tanımlamaya çalışın.

Seo'da Öncü Göstergeler

SEO için uzun vadeli hedef iş büyümesi olsa da, bu zaman alabilir. Sadece iş büyümesi hakkında rapor veren metriklere odaklanırsak, başarının gelmesini beklerken sabrımızı kaybetmemiz için önemli bir şans vardır.

SEO'da, üst düzey metriklere ulaştıklarından ilerleme belirtilerini görmeye yardımcı olabilecek birçok öncü gösterge vardır. Bu göstergelerden bazıları bir başkasına olumlu veya olumsuz yön verebilir - ancak aralarındaki ilişkiyi anlamak, ilerlemeyi izlemek ve gelecekteki sonuçları tahmin etmek için hayati önem taşır.

Bunların hiçbiri garanti olmasa da - verilerde anormallikler olabilir ve değişebilir - ancak başarınızı anlamak için bunların hepsinin birlikte görülmesi gerekir.

Seo ve İş Hedefleri Arasında Bir Fark Var mı?

Doğru metrikleri seçmek çok önemlidir, ancak bunların işletmenin ihtiyaçları ile uyumlu olmasını sağlamak daha da önemlidir.

Bir SEO hedefi "Google'da anahtar kelimelerin görünürlüğünü artırmak" olabilir, ancak bu hedefin bir iş hedefi olması pek olası değildir - "işi önümüzdeki iki yıl içinde X milyon sterlin büyütmek" olabilir. Bu örnekteki SEO hedefi, iş hedefine büyük olasılıkla katkıda bulunabilir, ancak bu mükemmel bir eşleşme değildir.

Daha fazla görünürlük daha fazla trafiğe yol açıyorsa ve trafik iletişim formlarının doldurulmasına ve ardından satışların kararlaştırılmasına yol açıyorsa, SEO iş hedefine katkıda bulunur - ancak yolculuk boyunca bu ölçümlerin her birinin görüşü dikkate alınmalıdır.

İşin ihtiyaçlarını gerçekten kucaklamak isteyen SEO kampanyaları için, iş hedeflerini panolara ve raporlamaya dahil etme veya bunları görünür kılmaya çalışmalıdırlar.

Anahtar kelimelerin/sayfaların trafik oluşturduğunu anlamak çok önemlidir ve bunlardan hangilerinin anlamlı gelir sağladığını anlamak, gelecekte daha iyi sonuçlar elde etmek için size çok daha fazla kontrol sağlar.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp