Moz Domain Otoritesi (DA) Puanı Nedir ve Nasıl Artırılır?

moz domain otorite puanı nedir nasıl artırılır

BulutPress® ile dünya standartlarının üzerinde, güvenilirliği kanıtlanmış, profesyonel, etkili ve oldukça hızlı açılan kurumsal tanıtım sitenizi ya da e-ticaret sitenizi oluşturdunuz. Şimdi web sitenizin başarsını adım adım inşa etmenin, Moz Domain Otoritesi puanı üzerinde çalışmaya başlamanın zamanı geldi. Eğer henüz web sitenizi kurmadıysanız, ücretsiz bayimiz olup marketten size en uygun temayı seçtikten sonra web sitenizi hemen oluşturabilirsiniz.

Moz Domain Otoritesi Puanı (DA) Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Moz Domain Otoritesi (DA: domain autority) web sitenizin gücünün bir ölçüsüdür. Domain otoritesi puanı, kök domainlere verilen linkler, toplam link sayısı, MozTrust, MozRank gibi değerlerin hesaplanıp tek bir puan olarak belirlenmesidir. Bu puan web sitelerini karşılaştırırken veya bir web sitesinin zaman içindeki sıralama gücünü takip ederken kullanılabilir.

Moz Domain Otorite puanınız kaç olursa olsun, ufak aralıklarda bu sayıyı artırmak görece daha kolaydır. Örneğin moz da puanı 30 ise 35 yapmak kolaydır. Moz DA puanını artırmak zaman ve çaba gerektirir. Peki DA puanı nasıl artırılır?

moz domain otoritesi nedir ve nasıl artırırlır

Düşük Moz Domain Otorite (DA) Puanı 0 ile 20 Arası

0 ile 20 arasında Moz DA puanı alan web sitelerinin çoğu ya yeni yayınlanan bir web sitesidir ya da eski web sitesi olup da yeterince backlink (geri bağlantı) biriktirememiştir. Bu puan aralığına sahip küçük yerel işletmeler, oldukça spesifik yerel aramalarda iyi başarı elde edebilseler de, en spesifik yerel arama kelimeleri dışında sıralama elde etmeleri çok zordur. Bir seo uzmanının görüşünü almaya başlamak iyi bir fikir olacaktır.

Ortalama Moz Domain Otorite (DA) Puanı 20 ile 40 Arası

Bir kaç yıldır yayında olan ve biraz backlink (geri link) toplayabilmiş web tasarımı moz domain otorite puanları genelde 20 ile 40 arasında seyretmektedir. Web sitenizin moz domain otoritesi bu seviyeye ulaştığında, web sitenize alakalı içerik eklediğiniz zaman ziyaretçi trafiğinin arttığını ve sıralamalarda yükselmeye başladığınızı fark edeceksiniz. Eğer belli anahtar kelimeleri hedeflerseniz ve bu bağlamda yoğun içerik öbekleri (menü grupları veya kategoriler gibi) oluşturursanız, web sitenizin geri link (backlink) gücünü en üst seviyeye çıkarmış ve hatta bazı zor terimlerde bile daha iyi sıralamalar elde etmiş olursunuz.

Ortalamanın Üzerinde Moz Domain Otorite (DA) Puanı 40 ile 60 Arası

Bu aşamada, genellikle ya aktif olarak SEO yaptığınız birkaç yıllık bir web siteniz var ya da alanınızda nispeten iyi bilinen ve doğal olarak yetkili (otorite) hale gelen çok daha eski bir web siteniz var. Sıralamak istediğiniz anahtar kelimelere odaklanan agresif bir içerik oluşturma planı ve hiçbirinin size zarar vermeyeceğinden emin olmak için geri bağlantılarınızın (backlink) periyodik kontrollerini yapmanızı her zaman öneririz.

Yüksek Moz Domain Otorite (DA) Puanı 60 ile 80 Arası

Domain otoritesi 60 puan üzerinde olan bir web sitesi, ulusal olarak tanınan bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor demektir. Tipik olarak bu kadar yüksek bir domain otorite DA puanına sahip bir web sitesi, "marka araması içermeyen" çok sayıda organik trafik alabilmektedir. Bunun anlamı, sizin markanız olmadan yapılan aramalarda bile oldukça iyi sıralamalar alabileceğinizdir. Eğer günde en az bir kaç bin ziyaretçi elde etmiyorsanız, düşük bir maliyetle önemli bir organik trafik potansiyeli kesinlikle mevcut olduğundan, vakit kaybetmeden bir SEO uzmanı ile görüşmeli veya etkili bir içerik oluşturma stratejisi oluşturmalısınız.

Son Derece Yüksek Moz Domain Otorite (DA) Puanı 80 ile 96 Arası

80 üzerinde moz domain otorite puanına sahipse, ulusal ve uluslararası alanda oldukça iyi tanınan bir web siteniz var demektir. Eğer henüz agresif bir içerik oluşturma stratejisi oluşturmadıysanız, büyük olasılıkla arama motorlarından gelen hatırı sayılır miktarda trafiği kaçırıyorsunuz demektir. BulutPress® içerik yönetim sistemi size etkili içerik oluşturma stratejinizden en yüksek verimi alabilmeniz için dünya standartlarında hızlı çalışan ve ziyaretçi dostu web sayfaları üretmeniz konusunda yardımcı olur.

Dünya Sınıfı (World Class) Moz Domain Otorite (DA) Puanı 96 ile 100 Arası

Bu kategorideki web siteleri, genel olarak bilinen ve genellikle küresel bir varlığı olan markalarla ilişkilendirilme eğilimindedir (örnekler: Uber.com, Wikipedia.org, Apple.com, bbc.co.uk).

Unutmayın, otorite puanınızı artırmak zaman alır. Bunu yapmanın kısa bir yolu olmadığı gibi gibi, yapay yollarla artırmaya çalışmak örneğin geri link (backlink) satın almak fayda yerine zarar getirir. Ziyaretçilerinizi ilginç ve taze içerikle meşgul etmek ve ilgili web sitelerinden yetkili geri bağlantılar oluşturmak, Moz alan adı otoritenizi zaman içinde sürekli iyileştirecektir.

Moz Domain Otorite (DA) Puanını Artırmak İçin Yapmanız Gerekenler

    1. Yüksek kaliteli geri bağlantılar (backlink) alın.
    2. Potansiyel olarak zararlı geri bağlantıları analiz edin.
    3. Kötü geri bağlantılarınızı kaldırın.
    4. Kalan kötü geri bağlantıları reddedin.
    5. Ziyaretçilerinizin seveceği web içeriği yazın.
    6. Marka Güveni ve Otoritesi Oluşturun.

    moz domain otoritesi sınıflandırması

    Bazı şirketler ve markalar, dijital stratejilerinin sonuçlarını incelemek ve değerlendirmek için Etki Alanı Yetkilisini (DA) kullanır.

    Ancak bu metrik gerçekten ne anlama geliyor? Onu geliştirmek için gerçekten çabalamalı mıyız? Yüksek alan adı otoritesi, Google'da daha iyi sıralanmamıza yardımcı olur mu?

    Domain otoritesi, bir web sitesinin benzer rakiplere göre durumunu bilmek için çok yararlı bir metrik olabilir, ancak bunun Google için bir sıralama faktörü olmadığını vurgulamalıyız.

    Bu yazıda, etki alanı otoritesinin ne olduğunu - ne olmadığını - ve onu optimize etmek için neleri hesaba katmak isteyeceğinizi tanımlayacağız.

    Etki Alanı Yetkilisi Nedir?

    Dijital stratejinizi doğru yöne yönlendirmek için etki alanı otoritesinin ne olduğunu ve ne olmadığını tanımlamak gerçekten önemlidir.

    Etki Alanı Otoritesi (DA), ilk kez Moz tarafından geliştirilen ve bir alanın rakiplerine kıyasla SERP'lerde görünme olasılığını tahmin eden bir ölçümdür:

    Google'ın web sitelerini nasıl sıralayacağına karar vermek için Etki Alanı Yetkilisini bir sıralama faktörü olarak kullanmadığını vurgulamak önemlidir. Yani arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP'ler) sıralamanızı yükseltecek bir metrik değildir. Bununla birlikte, alan adı otoritesi, web sitenizin rakiplerine göre performansını değerlendirmenize yardımcı olacak iyi bir göstergedir.

    Günümüzde bu metrik sadece Moz tarafından kullanılmıyor. SEMrush gibi farklı SEO araçları, Yetki puanına karar vermek için diğerlerinin yanı sıra geri bağlantılardan, yönlendiren alanlardan veya arama trafiğinden gelen verileri kullanan bir algoritma olan kendi yetki metriğini geliştirdi. Bu nedenle, Google tarafından kullanılan resmi bir sıralama faktörü olmasa da, rakiplerinize göre sitenizin sağlığını bilmek için yararlı bir ölçümdür.

    İyi Bir Etki Alanı Yetkilisi Puanı Nedir?

    Moz'un Etki Alanı Yetkilisi arama motoru sıralama puanı, 1'den 100'e kadar sıralanır ve daha yüksek sayılar, SERP'lerde daha iyi sonuç alma olasılığı anlamına gelir. Bu metriği tanımlamak için SEO aracı, bir web sayfasının aldığı bağlantıların hem miktarını hem de kalitesini dikkate alır.

    Bir sayfa, Google, Wikipedia, hükûmet sayfaları, ünlü gazeteler veya dergiler gibi yüksek otoriteye sahip sayfalardan geri bağlantı içeriyorsa, daha iyi bir puan alma olasılığı daha yüksektir.

    Sektörün türüne veya web sitesinin özelliklerine bağlı olarak, diğerlerinden daha fazla geri bağlantı almak daha olası ve daha yararlı olacaktır.

    Örneğin, bir eğitim merkezi ulusal gazetelerden, üniversitelerden ve akademik makalelerden veya devlet sitelerinden bağlantılar arayabilir. Öte yandan, yerel bir işletme web sitesi, en yüksek etki alanı yetkililerine sahip olmasalar bile, bu geri bağlantılar işletmenin hedef kitlesi için daha değerli olduğundan, muhtemelen bölgesel gazeteler veya endüstri dergileri tarafından bağlanmayı tercih eder.

    O halde, iyi etki alanı yetkisinin belirlenmesi, her işletme için farklıdır. Sonuç olarak, en iyi rakiplerinizi analiz etmeniz ve kendi sıralamanıza ve rakiplerinizin sıralamalarına göre kendi web sitenize uygun sonuçlar çıkarmanız önemlidir.

    Etki Alanı Yetkilimi Nasıl Kontrol Edebilirim?

    Moz'da, web sitenizin Domain Authority'sini Link Explorer aracılığıyla ücretsiz olarak kontrol edebilirsiniz. Alanınızın kök URL'sini (sarvon.com gibi) girmeniz yeterlidir; web sayfanızın Alan Yetkilisi puanı otomatik olarak görünecektir.

    Dijital araç, benzersiz harici bağlantı alanlarının sayısı (Bağlantı Etki Alanları), bir sayfaya bağlantı veren benzersiz sayfaların sayısı (Gelen Bağlantılar) ve bu web sitesinin sıralandığı toplam anahtar kelime sayısı gibi başka özellikler de sağlar.

    Etki Alanı Yetkilisi Vs. Sayfa Yetkilisi

    Etki Alanı Otoritesi, tüm bir web alanının SERP'lerde sıralanma olasılığını ölçerken, Sayfa Otoritesi, özellikle web sitesinin her bir sayfasının ayrı ayrı sıralanma olasılığına odaklanır.

    Bu, daha yüksek bir puan elde etmek için hangilerinin biraz ince ayar gerektirebileceğini analiz etmek için blog gönderileri veya ürün sayfaları gibi tek tek sayfaların performansını belirlemenizi sağlar.

    Sayfa Yetkisi göstergesi, iyileştirme kapsamı en fazla olan sayfalara dayalı olarak dijital stratejinizde geliştirilecek sonraki eylemleri önceliklendirmenize ve tanımlamanıza yardımcı olabilir.

    Etki Alanı Otoritesi Nasıl Oluşturulur

    Şimdi bunu pratiğe dökelim: Etki alanı otoritesini nasıl oluşturabilir ve rakiplerinizden daha iyi sıralamaya sahip olabilirsiniz?

    Google'ın işaret ettiği gibi, önemli olan sadece sitenize verilen toplam bağlantı sayısı veya toplam alan adı bağlantısı sayısı değil, web sitenizin ne hakkında olduğunu anlamakla alakalı olan bu bağlantıların kalitesidir.

    Etki Alanı Yetkilisi oluşturmak için akılda tutulması gereken birkaç ipucu:

    • Nicelikten önce nitelik. Önemli olmayan binlerce geri bağlantıya öncelik verin.
    • Geri bağlantılarınızı analiz edin ve geri bağlantılara sahip tüm ilginç sitelerin bir do-follow olduğundan emin olun.
    • Doğal geri bağlantılar almanızı kolaylaştıran kaliteli içerikler oluşturun.
    • Çekirdek kitlenize odaklanan, onlar için çekici olabilecek ve viral olabilecek içerik oluşturun.
    • Eski içeriğinizi güncelleyin. Dizinlenmemiş içeriğe sahip veya sayfa yetki puanı düşük olan sayfaları gözden geçirin ve kullanıcının ilgisini çekecek yeni bilgiler ekleyin.
    • Rakiplerinizi belirleyin ve kendinizi onlarla karşılaştırın. Web sitenizin görünürlüğünü artırmanıza yardımcı olabilecek, yaptığınız ve yapmadığınız şeyleri analiz edin.
    • Ana rakiplerinizin geri bağlantıları nereden aldığını inceleyin. Benzerlerini de alabilir misiniz?
    • Web içeriğinizi, sosyal medya veya haber bülteni gibi diğer kanallar aracılığıyla özgün ve benzersiz bir şekilde yayın.

    Etki Alanı Otoritenizi oluşturmak uzun vadeli bir stratejidir; zaman alır ve anında sonuç görmezsiniz. Ancak bu uygulamaları takip etmek, sitenize gelen trafiği artırmak amacıyla web sitenizin SERP'lerde görünürlüğünü artırmanıza yardımcı olacaktır.

    Yalnızca Etki Alanı Yetkilisi puanınız yerine müşteri deneyimi kalitesini ve miktarını artırmaya odaklanmak için bu eylemler üzerinde çalışın.

    Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp