Web Tasarımcıları İçin 4 SEO Tavsiyesi

Web Tasarımcıları İçin 4 SEO Tavsiyesi

Web siteleri; markaların online dünyadaki kimlikleridir. Ziyaretçileri web sitenize bağlayan, kullanıcılara kaliteli kullanıcı deneyimi sunan ve onları müşteriniz yapan şey tasarımdır ancak bütün bunların gerçekleşmesinin tek yolu web sitenizin arama sonuçlarından trafik almasıdır. Web tasarımcıları için arama motoru optimizasyonunu anlamak, bir tasarımın ilk aşamaları için hayati önem taşır.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve web tasarımı birlikte çalışırlar. Tasarım, ziyaretçilerin markanız hakkındaki izlenimleri etkiler, insanlara markanızın mesajını iletir ve onların istenilen eylemleri gerçekleştirmelerini sağlar. Diğer yandan arama motoru optimizasyonu ise web sitenizin konumunu belirler ve doğru insanlar tarafından bulunabilmesini sağlar.

1. Google Web Sitenizin Mobil Versiyonunu İndeksler

mobil kullanıcıları

İstatistiklere göre dünya genelindeki web aramalarının %52'si mobil cihazlardan yapılıyor.

Mobil kullanıcılarının artan taleplerine karşılık verebilmek için Google, 2018'de mobil öncelikli indeksi sundu. Bu da, arama motorunun web sitenizi indekslerken ve sıralarken tasarımınızın mobil versiyonunu da incelediği ve arama sonuçlarında mobil tasarımı da görüntülediği anlamına geliyor.

Bu duruma SEO açısından bakacak olursak; web sitenizin farklı cihazlarda çalışma şekli (esnekliği), tasarımınızın Google'daki performansını da etkiliyor.

Esnek (responsive) web sitesi akışkan bir kullanıcı deneyimi yaratır. Bu sayede web sitesi tasarımınızın içerikleri farklı ekranlara ve cihazlara uyum sağlayabilir. Bu tamamen Google'ın göz önüne aldığı 200'den fazla sıralama faktöründen biri olan kullanışlılıkla ilgili.

Google Analytics ile kitlenizin davranışlarını ve tercihlerini gözlemleyin. Kitlenizin genellikle hangi cihazları kullandığını, nasıl içeriklerle etkileşime girdiğini ve farklı içerik türlerini nasıl tükettiklerini bilmeniz gerekiyor. Kullanıcılarınızın taleplerini tam olarak karşılayan tam esnek bir tasarımı ancak böyle geliştirebilirsiniz.

2. Arama Niyetini Anlamak SEO Başarısının Anahtarıdır

kullanıcıların arama niyeti

Anahtar kelimeler SEO stratejinizin en önemli parçalarından biridir. Anahtar kelimeler, içeriklerinizin yaratıldığı fikirleri yansıtırlar. Tabii anahtar kelimeleri optimize etme biçimimiz biraz değişti. Artık arama motorları arama sözcüklerinin tam karşılıklarıyla ilgilenmiyorlar. Bunun yerine bir aramanın arkasındaki niyeti ve kullanıcıların tam olarak nasıl sonuçlar görmek istediklerini anlamaya çalışıyorlar.

Kullanıcı niyetinin birçok farklı türü vardır. Eğer bir kullanıcı bir bilgi arıyorsa, arama yapısı genellikle konuşma dilinde olur. Fiziksel olarak bir mağazaya veya restorana gitmek isteyenler işletme konumlarına bakarlar. Tabii bunların dışında insanlar bir şeyi nasıl yapacaklarına veya spesifik bir online satın alma eylemini nasıl gerçekleştireceklerine dair kılavuz da arıyor olabilirler.

Bir pazarlama uzmanının amacı kullanıcıların arama niyetini anlamak ve bu niyete göre web sayfalarını optimize etmektir. Arma motoru optimizasyonu için yapılan web sitesi içeriklerinin bu farklı kullanıcı niyetlerine cevap verebilmesi gerekir.

Kullanıcıların size ulaşması için kullandıkları terimleri analiz etmek için Google Search Console gibi anahtar kelime verilerini kullanın. Web sitenizin kullanıcı dostu olması ve kullanıcı yolculuğunun her adımında kaliteli içerikler ve deneyimler sunması gerekiyor.

Bu sayede sıçrama oranları ve web sitesinde geçirilen süre gibi kullanıcı deneyimi ölçülerinde daha iyi sonuçlar alırsınız ve çok daha güçlü sıralamalara sahip olursunuz.

3. Site Yapısı Organik Tıklamaları ve Sıralamaları Etkiler

HTML ile site yapısı

Web sitesi tasarımları için arama motoru optimizasyonlarının en önemli aşamalarından biri sayfa-içi SEO'dur ve bu, teknik bir bilgiye sahip olmadan yapabileceğiniz oldukça kolay bir çalışmadır.

Title Etiketleri (Title Tags)

Bir HTML title etiketi kullanıcının arama motoru sonuç sayfalarında gördüğü ilk şeydir ve web sitenizin, kullanıcının arama niyetinin karşılayıp karşılayamadığının anlaşıldığı ilk noktadır. Bu yüzden bunu stratejik bir şekilde optimize etmelisiniz. Bir sürü anahtar kelimeyle doldurulmuş title etiketleri ne arama motorları ne de hedef kitleniz için işe yaramayacaktır.

Title etiketlerinden en iyi şekilde yararlanmak için:

  • Anahtar kelimeleri, title etiketinin başında kullanın.
  • Etiketi kısa tutun (50-60 karakter).
  • Anahtar kelimeleri doğal kullanın.
  • Bütün web sitesinde aynı title etiketi stratejisini kullanın.

Meta Descriptions

Meta descriptionlar web sitesi yapınızın en önemli parçalarından biridir. Kullanıcılara web sayfanız hakkında daha fazla bilgi verir ve tıklamaları için onları ikna eder. Bir tıklama kazanmak için meta descriptionların bilgi verici, kısa ve öz ve iyi yazılmış olmaları gerekir. İçeriğinize uygun anahtar kelimeleri buraya dahil etmelisiniz ancak genel okunabilirliğe zarar vermediğinizden de emin olmalısınız. Anahtar kelimelerle kullanıcıları boğarsanız hem linkinize tıklanma ihtimalini düşürür, hem de sıralamalarınıza zarar verirsiniz.

Heading Etiketleri (Heading Tags)

Heading etiketleri sağlam bir sayfa yapısı inşa etmenize ve bilgi hiyerarşisi yaratmanıza yardımcı olurlar. Optimize edilmiş title etiketleri, meta descriptionlar ve içeriğin kendisiyle uyumlu olduğu zaman heading etiketleri içeriğinizin rahat takip edilebilmesini ve daha mantıklı olmasını sağlar. Bunların dışında, heading etiketleri sayesinde arama motorları içerikleri çok rahat kategorize edebilir ve indeksleyebilir.

Heading etiketlerinin doğru kullanımı arama motoru optimizasyonu stratejiniz için oldukça önemlidir. H1, sayfadaki en önemli başlıktır (header1). Bunun sayfada yalnızca bir kere kullanılması ve en önemli anahtar kelimeleriniz için optimize edilmesi gerekir.

Sayfa İçeriği

Web siteniz için arama motoru optimizasyonu yaparken içeriklerinizin kullanıcı dostu ve okunaklı olduğundan emin olmalısınız.

Web sitesi navigasyonunuz, URL'ler, title etiketleri, başlıklar ve meta descriptionlar kullanıcıları ve arama motorlarını sayfa içerikleriniz hakkında bilgilendirir. Kullanıcılar bu elemanlar aracılığıyla kazandıkları ilk izlenimlere göre sayfa linkinize tıklar ve içeriklerinizi okurlar.

Anahtar kelimelerin aşırı kullanımı veya tam uyumlu anahtar kelime kullanımı gibi eski pratikler artık işe yaramıyorlar. Anahtar kelimeleri organik olarak kullanmalısınız. Unutmayın, Google'ın botları için değil, insanlar için içerik yazıyorsunuz.

4. Görselleri Hız ve Erişilebilirlik İçin Optimize Edin

web sitesi görselleri

Görselleri ve videoları doğru optimize etmek -özellikle de bloggerlar ve online tüccarlar için- çok önemlidir. Görsel optimizasyonu, daha fazla trafik almak ve online görünürlüğü arttırmak için büyük bir fırsattır.

Görselleriniz için doğru formatı tercih edin. Örneğin JPEG, insanlar, cisimler ve mekanlar için iyi bir seçenektir. PNG ise şeffaf görsel arka planlar için etkilidir.

Görsel boyutunuzu düşürün. Büyük dosyalar sayfaların yüklenme hızına zarar verir ve Google son algoritmasında hıza öncelik verdi. Yapmanız gereken şey, çözünürlüklere ve kaliteye zarar vermeden görselleri sıkıştırmaktır.

Görsellerinizi organik aramalar için optimize edin. Google görselleri metinler gibi algılayamaz. Bunun yerine dosya isimlerini ve alternatif etiketleri (ALT tags) okur. Alternatif metinler görme engelli insanların kullandığı ekran okuyucularının görselleri betimleyebilmelerini sağlar. Bunların görseli doğru tanımlayabilmesi ve bilgi kirliliği içermemesi gerekir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp