E-Ticarette Çoklu Para Birimi

çoklu para birimi multi currency

Alışveriş yapanların, satın alma deneyimleri boyunca ürünleri tercih ettikleri para biriminde göstermeyen bir e-ticaret sitesinde satın alma işlemini tamamlama olasılığı çok daha düşüktür. Uluslararası alışveriş yapmayı düşünürken, alışveriş yapanların %76'sı tüm ürünleri kendi para birimlerinde fiyatlandıran siteleri arıyor ve alışveriş yapanların %19'u dijital alışveriş sepetlerini terk etme nedeni olarak ödeme seçeneklerinin olmamasını gösteriyor.

Birkaç para birimi seçeneği sunmak gibi yerel pazarlara uyum sağlayan markalar, küresel olarak genişlemede daha başarılı olacaktır. Ancak çoklu para birimi seçeneği uğraşmaya değer mi?

Birden çok para birimini kabul etmeyi düşünen perakendeciler aşağıdakileri akılda tutmalıdır.

Döviz Kurları Fiyatlandırması

Perakendeciler, genellikle bir ürünü üretme veya satın alma maliyetine yüzdelik bir artış ekler. Bu fiyatlandırma genellikle bir satıcının yerel para birimine dayalıdır; bu, bir alıcının ürünü farklı bir para birimi kullanarak her satın aldığında, işlem tutarının gerçek zamanlı döviz kurlarına göre belirlendiği anlamına gelir.

Fiyat para birimleri için döviz kurları sürekli dalgalanma gösterdiğinden, bu döviz kuru, satın almanın zamanlamasına bağlı olarak perakendeci veya alıcı lehine işleyebilir. Sonuç, tutarsız bir kar marjı, hatta bazen bir kayıptır.

Bu sorunu hafifletmeye ve daha tutarlı marjlar sağlamaya yardımcı olmak için bazı perakendeciler, kabul ettikleri her para birimi için ürünleri farklı şekilde fiyatlandırır. Bu aynı zamanda perakendecilerin fiyatlandırmayı kültürel beklentilere, yerel rakiplere ve vergi hususlarına göre uyarlamasına olanak tanır. Bu, döviz kuruna dayalı yaklaşıma göre bir gelişme olsa da, kalem başına daha fazla bakım gerektirir.

Döviz İşlemleri Çevrim Ücretleri

Yabancı işlem ve para birimi dönüştürme ücretleri, müşterileri denizaşırı perakendeciler aracılığıyla satın almaktan caydırabilir ve müşteri memnuniyetini azaltabilir. Birçok banka, ana para biriminden farklı bir para biriminde gerçekleştirilen veya yabancı bir bankadan geçen herhangi bir işlem için yüzde üç ila beş arasında bir yabancı işlem ücreti alır. Pek çok e-ticaret sitesi, bu ücretleri satın alma anında hemen belli etmez, bu nedenle müşteriler, kredi kartı ekstrelerinde görünene kadar ek maliyeti görmezler.

Birçok çevrimiçi satıcı, işlemi kullanıcının tercih ettiği para birimine, genellikle şişirilmiş bir döviz kuru üzerinden çeviren bir hizmet olan Dinamik Para Birimi Dönüştürme sunar. Tüketiciler genellikle bankalarının birincil para birimine çevrilen işlemlerin yabancı işlem ücretiyle sonuçlanmayacağını varsayarlar.

Bu dinamik para birimi dönüştürme senaryolarında bile, çoğu banka, işlem yabancı bir bankadan geçtiği için yine de bir yabancı işlem ücreti almaktadır. Bu senaryoda, tüketici tercih ettiği para biriminde işlem yapmak için bankası tarafından alınan yüzde üç ücrete ek olarak bir prim ödüyor.

Burada risk, satın alma işleminin yerel bir satıcıdan yapıldığına inanan mutsuz bir müşteridir. Pek çok e-ticaret sitesi, sitenin çıkış ekranına sorumluluk reddi beyanları ekleyerek bu kafa karışıklığıyla mücadele etmeye çalışıyor.

Vergiler

Çoğu ülke, malların satışına vergi uygular. KDV (katma değer vergisi), 160'tan fazla ülkede uygulanan en yaygın dış vergidir. Gönderim yapmayı ve satış yapmayı düşündüğünüz her ülkenin KDV kurallarını inceleyin ve kayıt olma ve iadeleri dosyalama adımlarını anlayın.

Vergilere ek olarak, sınır ötesi sevk edilen birçok mala gümrük vergisi uygulanır. Ödenmiş Teslimat Vergisi (DDP) adı verilen bir ürün sevk edilmeden önce veya bir ürün teslim alındığında Ödenmemiş Teslimat Vergisi (DDU) olarak adlandırılır. Sattığınız her ürünle ilgili vergiyi anladığınızdan ve müşterilerin gümrük ücreti ödeme sorumluluklarının farkında olduğundan emin olun.

Ödeme Tercihleri

Tercih edilen ödeme yöntemleri de ülkeye göre değişir, bu nedenle coğrafi olarak alakalı ödeme ağ geçitleri sağlamak önemlidir. Örneğin, Türkiye'de tercih edilen çevrimiçi ödeme yöntemi kredi kartları iken, Avrupa'da en yaygın olanı PayPal veya Alipay'dir. Tıpkı para biriminde olduğu gibi, müşteriler sitenizin sunduğu ödeme yöntemini bilmiyorsa güvenlerini kaybederler.

Sonuç olarak

Bitcoin, Ethereum ve Ripple gibi kripto para birimlerinin artan popülaritesi ile sınır ötesi para birimi çizgileri bulanıklaşmaya başlayabilir ve bu baş ağrıları bir gün geçmişin bir sorunu olabilir. Microsoft ve Expedia gibi bazı büyük e-ticaret siteleri şimdiden Bitcoin ödemelerini kabul etmeye başladı. Bununla birlikte, kripto para birimi ödemeleri, bilgi eksikliği ve belirsizlik nedeniyle ana akım satın alma için düşük tüketici benimsemesi nedeniyle hala büyük ölçüde yeni ortaya çıktığı için, tamamen elektronik bir küresel para sisteminden çok uzağız.

E-Ticaret web tasarım projesinde çoklu para birimi hakkında bilmeniz gerekenler bunlarla sınırlı değil elbette. Tüketicilerin önümüzdeki yıllarda sınır ötesi e-ticarete 2,9 trilyon ABD doları harcaması bekleniyor. Diğer bir deyişle, bugün birden fazla para biriminden yararlanmayan perakendeciler, bu karmaşıklıklardan bazılarını göz önünde bulundurarak bunu dikkate almalıdır. Memleketinizin ötesini düşünmeye başlayın. Siz düşünmüyorsanız da rakipleriniz çoktan başladı bile.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp