E-ticaret Metrikleri Kıyaslamalar ve İpuçları

eticaret metrikleri performans

Bir e-ticaret şirketinin başarısı, satışları izleyen ve operasyonel performansı ölçen istatistikleri ne kadar iyi anladığına bağlıdır. Bu yazıda, işletmelerin e-ticaret için hangi temel ölçümleri izlemesi gerektiğini ve neden ele alacağız. Ayrıca, çevrimiçi satış ve online tahsilat çabalarınızın başarısını ölçmek için formüller ve karşılaştırmalı değerlendirmeler bulacaksınız. E-ticaret metriklerini anlamak İçin kıyaslamalar ve İpuçlarını sizler için derledik.

E-ticaret Metrikleri Nelerdir?

E-ticaret metrikleri, çevrimiçi ürün satan bir şirketin satışlarını ve iş süreçlerini ölçer. Örneğin, bir e-ticaret metriği, kaç web tasarım ziyaretçisinin müşteriye dönüştüğünü veya tüm müşteri siparişlerinin ortalama değerini gösterebilir.

Bu sayıları takip etmek, şirketlere genel performansları ve müşterilerinin nasıl alışveriş yaptıkları hakkında fikir verir. Ayrıca, işletmenin yukarı veya aşağı doğru bir yörüngede olup olmadığını ve stratejilerinin işe yarayıp yaramadığını ortaya koyarak kararları ve gelecek planlarını şekillendirebilecek bilgiler sağlarlar.

E-ticaret Metrikleri ile KPI'ler Arasındaki Fark Nedir: E-ticaret temel performans göstergeleri (KPI'lar), liderliğin, işin sağlığını izlemek ve stratejiyi gerektiği gibi ayarlamak için ihtiyaç duydukları işleriyle ilgili kritik içgörüler sağlayacağını kabul ettiği belirli bir metrik kategorisi olabilir.

Bir işletme, iş hedefleriyle uyumlu KPI'ları izlemelidir.

  • Satış dönüşüm oranı, en kritik ve yaygın olarak kullanılan e-ticaret ölçümlerinden biridir.
  • E-ticaret ölçümleri, bir kişinin keşiften savunuculuğa kadar alıcının yolculuğundaki konumuna göre kategorize edilebilir.
  • Büyük resmi görmek ve bu sayılar arasındaki ilişkileri kavramak için diğer operasyonel iş ölçümlerini e-ticaret satış ve pazarlama ölçümlerinizle uyum içinde izlemek çok önemlidir.

E-Ticaret Başarısı Nasıl Ölçülür?

E-ticaret başarısını ölçmek için doğrudan işletme hedefleriyle ilgili metrikleri izlemeli ve bunların zaman içinde nasıl bir eğilim gösterdiğini görmelisiniz. Mevcut e-ticaret ölçümlerinizi önceki dönemdeki (bu hafta geçen haftaya veya yıldan yıla kıyasla) performansınızla karşılaştırarak, ne kadar geliştiğinizi veya yetersiz kaldığınızı ölçebilirsiniz. En önemli ölçümleri düzenli olarak ölçün ve bu ölçümlerin ortaya koyduklarına göre değişiklikleri göz önünde bulundurun.

E-Ticaret Metriklerini Ne Sıklıkla Takip Etmeliyim?

Bazı e-ticaret ölçümlerini diğerlerinden daha sık gözden geçirmek isteyeceksiniz. Bazı metrikler haftalık olarak aydınlatıcı bilgiler sağlarken, daha uzun vadeli ve stratejik rehberlik sunan diğerleri ancak her çeyreğin sonunda değerlendirilmeye değer olabilir.

İşte Çoğu Şirketin Kontrol Etme Sıklığına Göre Düzenlenen E-Ticaret Metriklerinin Listesi

  • Haftalık metrikler
    • Web sitesi trafiği
    • Sosyal medya etkileşimi
    • Dijital reklamların gösterimleri veya görüntülemeleri
  • İki haftalık metrikler
    • Tüm müşteri siparişlerinin ortalama değeri (veya "ortalama sipariş değeri")
    • Yeni müşteri edinme başına maliyet (veya "edinme başına maliyet")
  • Aylık
    • Pazarlama e-postalarında açık oran
    • Çevrimiçi alışveriş sepetine ürün koyan ancak satın alma işlemini tamamlamayan (veya "sepet terk etme oranı") müşterilerin yüzdesi.
  • Üç ayda bir
    • Şirketinizin bir müşteriden uzun vadede kazandığı toplam tutar, aylar veya yıllar boyunca birçok satın alma işlemini temsil eder (veya "müşteri yaşam boyu değeri").
  • A/B testi için Kampanya Tabanlı İzleme
    • A/B testi gerçekleştirerek, müşterilerin bir pazarlama mesajına (ör. Cuma günleri veya Pazartesi günleri promosyon e-postaları göndermek veya bir satışın zamanlaması) nasıl tepki verdiğini test edebilir ve izleyebilirsiniz. Bu düzenli olarak yapılmalıdır, ancak pazarlama kampanyalarına ve e-posta gönderme sıklığına bağlıdır.

En İyi E-Ticaret Metrikleri

E-ticaret şirketleri, operasyonlarını ve zaman içinde nasıl değiştiklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olan bir dizi ölçüm belirlemiştir. Bu ölçümler, müşterilerin şirketle, ürünleriyle ve web sitesiyle nasıl etkileşim kurduğunu ortaya koyuyor.

İşte Çoğu Çevrimiçi Satıcının İzlediği 14 Temel E-Ticaret Metriği

Satış Dönüşüm Oranı

Bu sayıyı bulmak için şirketinizin toplam çevrimiçi satış hacmini çevrimiçi mağazanıza yapılan ziyaret sayısına bölün. Birçoğu, satış dönüşüm oranının en önemli e-ticaret metriği olduğuna inanıyor.

Satış dönüşüm oranı = Toplam işlem / Toplam ziyaret x 100

Ortalama e-ticaret satış dönüşüm oranı yaklaşık %2 ila %3'tür.

Satış dönüşüm oranı çok önemli bir ölçü olduğundan, artan herhangi bir artış, genel satışlarda çarpıcı bir fark yaratabilir. Alışveriş sürecinin her bir bölümünü optimize etmek için kuruluşlar, dönüşüm oranlarını belirli trafik kaynaklarına veya satın alma yollarına göre filtreleyerek nerede iyi durumda olduklarını ve nerelerde iyileştirmeleri gerektiğini görebilirler. Örneğin, hangi kampanyaların iyi performans gösterdiğini görmek için farklı Facebook reklamlarından gelen trafikteki dönüşüm oranlarını izleyebilirsiniz. Daha fazla kategori sayfası trafiği çekmek için ekstra pazarlama kaynakları harcamaya değip değmeyeceğini görmek için belirli bir ürün kategorisinin dönüşüm oranını izleyebilirsiniz. Satış KPI'ları ve ölçümleri hakkındaki yazımızı okuyarak diğer satış ölçümleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Web Sitesi Trafiği

Web sitesi trafiği, web sitenize yapılan ziyaretlerin sayısını ve kalitesini ölçer. Trafiği, toplam ziyaret veya toplam sayfa görüntüleme sayısına göre ölçebilirsiniz ve birçok şirket, ortalama bir ziyaretçinin sitede ne kadar zaman geçirdiğine çok dikkat eder. Web sitesi trafiği hem ücretli (arama ve sosyal reklamcılık, yeniden hedefleme, bağlı kuruluş pazarlaması) hem de ücretsiz (organik arama, sosyal medya, doğrudan ağızdan ağza, yönlendirme) kaynaklardan gelir. İşletmeler, daha fazla web sitesi trafiği çekmek için ilgi çekici içerik pazarlaması oluşturmak ve uygun maliyetli reklamlar yayınlamak için zaman ve çaba harcamalıdır.

Edinme Başına Maliyet EBM

Belirli bir pazarlama kampanyasından bir müşteri edinmenin maliyetini veya ödeme yapmayan bir kullanıcıyı iletişim bilgilerini göndermek gibi belirli bir eylemi gerçekleştirmeye teşvik etmenin maliyetini belirlemek için bu ölçümü kullanın.

Edinme başına maliyet = Yeni müşteriler veya kullanıcılar edinmek için kampanya da harcanan toplam / Edinilen yeni müşteriler veya kullanıcılar

Bu ölçüm, yeni müşterileri çekmek için kampanyaları optimize etmenize ve müşteri yaşam boyu değeri (CLV) ile karşılaştırıldığında en çok ve en az etkili pazarlama çabalarınızı belirlemenize yardımcı olabilir - müşterileri elde etmek, uzun vadede değerinden daha ucuz olduğu sürece. akan trafik. Edinme başına maliyetinizin eşit olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, bunu müşteri yaşam boyu değerinizle karşılaştırmaktır. Amacınız, olabildiğince geniş bir kitleye ulaşırken karlı bir oranı korumaktır.

Dönüşüm Başına Maliyet

Bu KPI, daha sonra şirketinizden bir ürün veya hizmet satın alan tek bir ziyaretçiyi çekmek için toplam reklam maliyetlerini ölçer.

Dönüşüm başına maliyet = Toplam reklam veya pazarlama kampanyası maliyeti / Kampanya tarafından dönüştürülen ziyaretçilerden satın alma sayısı

Müşteri Edinme Maliyeti

Bu sayı, yeni bir müşteri edinmenin toplam maliyetidir. Metrik, bir müşterinin satın alabileceği ürünleri üretmek, depolamak ve göndermek gibi şeyleri içerir. Kârlı müşterileri elinizde tutmak için müşteri yaşam boyu değerinizin müşteri edinme maliyetinin (3:1 oran) üç katı olmasını hedeflemelisiniz.

Müşteri edinme maliyeti = Toplam pazarlama ve satış giderleri / Edinilen müşteri sayısı

Müşteri edinme maliyeti, işletmelere kârlı bir şekilde faaliyet gösterip göstermediklerini ve yeni müşterilerden onları elde etmek için harcadıklarından daha fazlasını kazanıp kazanmadıklarını söylediği için çevrimiçi perakende için önemli bir ölçüttür. Aynı zamanda en önemli işletmeler arası (B2B) e-ticaret ölçütlerinden biridir, çünkü müşteri edinme harcamasının ötesinde ilgili satış maliyetlerini de (satış temsilcisi genel giderleri ve komisyonlar) dikkate alır. Doğru platformun B2B e-ticaret şirketlerinin başarılı olmasına nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.

Ortalama Sipariş Değeri

Şirketinizin ortalama sipariş değeri, ortalama bir müşterinin tek bir işlemde harcadığı tutardır.

Ortalama sipariş değeri = Tüm satışların dolar değeri / Müşteri satın alma sayısı

Şirketler genellikle daha yüksek bir ortalama sipariş değerini hedefler, ancak bu sayı, bir işletmenin ne sattığına ve müşterilerin genellikle kaç ürün aldığına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir (örneğin, 2.000 $ 'lık bir mobilya takımına karşı 40 $' lık ev temizlik ürünleri siparişini düşünün). Kuruluşlar, satın alımlar için aksesuar ürünlerini indirimli olarak satarak veya ilgili ögeleri önererek ortalama sipariş değerini artırabilir. Sadakat programları ve belirli bir dolar değerinin üzerindeki siparişlerde ücretsiz kargo hizmeti de yardımcı olur.

Kanala Göre Gelir

Kanala göre gelir, şirketinize hangi reklam veya iletişim kanallarının en fazla gelir getirdiğini söyler.

Birçok farklı kanaldan sağlanan geliri izlemek için Google Analytics gibi bir web analizi aracı kullanabilirsiniz. Oradaki reklamların etkinliğini hesaplamak için YouTube gibi belirli kanallardan gelen verilere de bakabilirsiniz. Her bir kanaldan gelen geliri ölçerken, bütçenizden en iyi şekilde yararlanmak için her bir kanala ne kadar yatırım yaptığınızı ayarlamak isteyeceksiniz.

Mikrodan Makroya Dönüşüm Oranları

Mikro dönüşümler, bir müşterinin gerçekleştirebileceği ve satış gibi daha büyük bir hedefe götüren daha küçük işlemlerdir. Mikro dönüşüm, daha fazla ürün ayrıntısı görmek veya teknik inceleme indirmek için tıklayan ziyaretçi sayısı olabilir. Bu mikro dönüşümler, ürün veya hizmetinizi satın almak gibi makro dönüşümlere yol açabilir.

Mikro dönüşüm formülüne bir örnek şöyle olabilir:

Tanıtım belgesi indirme dönüşümü = Bir dönemdeki teknik inceleme indirme sayısı / Bu dönemdeki toplam web sitesi trafiği x 100

Web arayüzüne (genellikle analiz aracı javascript'lerinden) olay izleme ekleyerek, bu mikro dönüşümleri izleyebilir ve bu daha küçük olayların bir makro dönüşüme nasıl dönüştüğüne dair fikir edinebilirsiniz.

Müşteri Tutma Oranı

Bu metrik, bir şirketin müşteri tabanını belirli bir süre boyunca ne kadar iyi koruduğunu ölçer. Ürünlere dayalı şirketler ortalama %63'lük bir müşteri tutma oranı bekleyebilirken, hizmetlere dayalı işletmeler genellikle %82 civarında daha yüksek oranlar görüyor.

Müşteriyi elde tutma oranı = (Dönem sonundaki müşteriler – Dönem içinde edinilen müşteriler) / Dönem başındaki müşteriler x 100

İşletmeler, helpdesk gibi yazılımlar ile müşteri hizmetlerini iyileştirerek, sadakat programları oluşturarak ve tekrar satın alımlar için indirimler sunarak müşteri tutma oranlarını artırabilir. Müşteri hizmetleri KPI'ları ve ölçümleri hakkındaki yazımızı ve müşteri deneyimini geliştirmeye yönelik ipuçlarımızı okuyarak temel müşteri hizmeti ölçümleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Alışveriş Sepetini Terk Etme Oranı

Bir şirketin alışveriş sepetini terk etme oranı, müşterilerin çevrimiçi alışveriş yaparken sanal bir alışveriş sepetine ne sıklıkta ürün koyduktan sonra ödeme yapmadan veya herhangi bir şey satın almadan siteden ayrılma sıklığıdır. Çoğu çevrimiçi perakendeci, alışveriş sepetlerinin %60-80'ini kaybederken, en iyi performans gösterenler yalnızca %25'ini kaybeder.

Alışveriş sepetini terk etme oranı = 1 – (Tamamlanan satın alma işlemleri / Ödeme yapılmadan önce terk edilen alışveriş sepeti sayısı) x 100

Bu oran, alışveriş ve ödeme sürecinin müşteri dostu olup olmadığına veya potansiyel müşterileri başka yerlere bakmaya ikna edecek kadar sürtüşmeye neden olup olmadığına ışık tutuyor. Sepeti terk etme oranını azaltmak için şirketler, ödeme deneyimini daha hızlı ve kullanımı daha kolay hale getirebilir. Ayrıca, satın alma işlemini tamamlamadıklarını hatırlatmak için e-postalar veya reklam kampanyaları göndererek terk edenleri yeniden hedefleyebilirler.

Tekrar Gelen Müşteri Oranı

Şirketinizden bir kereden fazla alışveriş yapan müşterilerin oranını ölçmek için bu formülü kullanın. Kabul edilebilir bir tekrar müşteri oranı sektöre göre değişir, küresel ortalama %27'dir, bu nedenle sektörünüzde ortalamanın üzerinde bir orana sahip olmaya çalışmalısınız. Aboneliğe dayalı ve tüketim malları şirketlerinin tekrar müşteri oranı yüksektir (%60-80), dayanıklı mallar çok daha düşüktür (%5-15). Küçük bir niş ürün yelpazesi yerine geniş bir ürün yelpazesi sunarsanız, tekrar satış yapma şansınız daha yüksektir.

Tekrarlayan/geri dönen müşteri oranı = İki veya daha fazla satın alma yapan müşteriler / Toplam müşteri x 100

E-Ticaret Kayıp Oranı

E-ticaret kayıp oranı, bir şirketin belirli bir dönemde kaybettiği müşteri veya kullanıcı miktarını gösterir. Pek çok müşteri, ürünlerinize veya hizmetlerinize olan ilgilerini kaybettikçe işletmenizden uzaklaşır. Satış döngünüz tekrar satış oluşturmak için yıllar alsa bile, alışveriş yapanları web sitenizde, e-postanızda veya sosyal kanallarınızda içerik pazarlamasıyla meşgul tutabilirsiniz.

E-ticaret kayıp oranı = Belirli bir dönemde kaybedilen müşteri sayısı / Bu dönemdeki toplam müşteri sayısı x 100

Müşteri Yaşam Boyu Değer

Müşteri yaşam boyu değeri, şirketinizin müşteri oldukları süre boyunca ortalama bir müşteriden elde ettiği toplam gelir miktarını ölçer.

Müşteri yaşam boyu değeri = Bir dönemdeki ortalama sipariş değeri x Ortalama müşteri için dönem başına satın alma sıklığı x Ortalama müşterinin elde tutulduğu dönem sayısı

Bu metrik, ortalama bir müşterinin kârlılığınız için ne anlama geldiğini gösterir - yalnızca tek bir satın alma işlemi için veya hatta bir ay veya yıl boyunca değil, şirketinizle geçirdikleri tüm ömür boyunca. Müşterilerinizin satın alma sıklığını veya ortalama sipariş değerini artırarak bu metriği artırabilirsiniz. Şirketler, bozulmamış destek sağlayarak ve ilgili pazarlama kampanyaları sunarak mevcut müşterilerinden daha fazla satış tekrarı sağlayabilir. Müşteri yaşam boyu değeri, bu ölçütler genellikle müşteriyle karşılaştırıldığından, yeni müşteri edinme harcamalarınızı yönlendirmenize de yardımcı olabilir.

İade Türleri ve İade Oranları

Bu ölçüm, toplam satışlarınızın yüzdesi olarak müşterilerin ürünleri ne sıklıkta iade ettiğini izler.

İade oranı = Dönem içinde kabul edilen firma iadeleri / Dönem içinde satılan toplam ürün sayısı x 100

Gelire göre iade oranını da takip edebilirsiniz:

İade oranı = Dönem içinde iade edilen tüm ürünlerin dolar değeri / Dönem içindeki satışların toplam dolar değeri x 100

İlk kez alıcıları çekmek için, aldıkları ürünü beğenmediklerinde veya uymadığında alışveriş yapanlara gönül rahatlığı sağlamak için adil iade politikalarına sahip olmak önemlidir. Ancak, iadeleri işlemek pahalı olduğu için yüksek bir iade oranı da istemezsiniz. E-ticaret mağazaları ortalama %30'luk bir getiri oranı elde ederken, gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaların getiri oranı %9'dan azdır. Bazı ürünlerin özellikle sorunlu olup olmadığını görmek için belirli ürünler için iade oranlarını analiz edebilirsiniz. Müşterilerin ne satın aldıklarını anlamaları için web sitenizdeki tüm ürünlerle ilgili teknik özellikleri içeren yüksek kaliteli resimlere ve ayrıntılı ürün açıklamalarına sahip olduğunuzdan emin olun.

Net Tavsiye Puanı: Nps

Net Promoter Score, müşterilerin şirketinizi başkalarına tavsiye etme olasılığını ölçer. Ortalama NPS, sektöre göre önemli ölçüde değişir. Bu puanı almak için şirketler, müşterilere şirketi tavsiye etme olasılıklarını sıfırdan ona kadar bir ölçekte derecelendirmelerini isteyen bir anket gönderir ve on en yüksek olasılıktır.

Net destekçi puanı = Ankete katılan "destekçi" müşterilerin yüzdesi - Şirketin ankete katılan "detraktör" müşterilerinin yüzdesi

Bir şirkete dokuz veya on puan verenler "destekçi", yedi veya sekiz puan verenler "pasif", sıfırdan altıya kadar puan verenler ise "kötüleyen" kişilerdir. Sonuç -100 ile + arasında değişebilir. 100, ortalama +32'dir. Yanıtlayanlardan puanlarının nedenini paylaşmalarını isteyerek yararlı bilgiler alabilirsiniz. Bazı uzmanlar, eleştirmenlere ve pasif kişilere şirketinizin nasıl gelişebileceğini sormak için ulaşmanızı önerir.

E-posta Etkinleştirme Oranı

E-posta katılım oranı, kaç yeni web sitesi ziyaretçisinin şirketinizden e-posta almayı tercih ettiğini takip ederek ölçülür. Sektör ortalaması e-posta katılım oranı %3-5'tir. Bir e-posta katılım oranı, insanların şirketiniz hakkında ne düşündüklerini ve şirketle ne kadar ilgilendiklerini gösteren iyi bir barometredir.

E-posta katılım oranı = Bir dönemde e-posta almayı seçen kişi sayısı / Dönem boyunca web sitesi ziyareti x 100

E-posta pazarlaması, geliri artırmanın ve yeni müşteriler çekmenin etkili bir yolu olmaya devam ediyor, bu nedenle, şirketinizden e-posta almaya istekli insanlara sahip olmak önemlidir. Kaydolma seçeneğini sitenizde belirgin bir şekilde görüntüleyerek ve e-postalara kaydolan ziyaretçilerinize ilk satın almalarında indirim gibi değerli bir şey sunarak oranı artırabilirsiniz.

E-ticaret Huni Metrikleri

Şirketlerin potansiyel müşterileri satış "hunisinden" nasıl geçirdiklerini anlamalarına yardımcı olan birkaç ölçüm vardır. Bu huninin ilk aşaması, bir müşterinin şirketi keşfetmesidir ve sonraki aşamalar, satın alma, dönüştürme ve savunuculuğu içerir. E-ticaret hunisi metriklerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi, potansiyel müşterileri bir satın alma işlemini tamamlamadan önce huniden çıkmaya yönlendiren sorunları belirleyebilir.

Keşif Aşaması E-ticaret Metrikleri

Potansiyel müşterilerin web sitenizi nasıl bulduğunu takip etmek ve alıcı yolculuğunun aşamalarında nasıl ilerlediklerini daha iyi kavramak için bu ölçümleri yolculuğun her aşamasında kullanın.

Gösterimler

İster çevrimiçi bir reklam ister başka bir içerik parçası olsun, birisi markanızı her gördüğünde, bu bir izlenimdir. Bir gösterim, üçüncü taraf web sitelerindeki ücretli reklamlar, Facebook reklamları, web arama sonuçları ve çeşitli başka yollarla gerçekleşebilir.

Çevrimiçi bir analiz aracı, size toplu olarak veya belirli bir içerik parçası için kaç gösterim aldığınızı söyleyecektir.

Erişim

Erişim, şirketinizden bir reklamı veya diğer içeriği gören toplam kişi sayısını temsil eder. Erişim genellikle bir web sitesi veya Facebook reklamı gibi ücretli reklam içeriği anlamına gelir. Terim aynı zamanda e-posta abonelerinizi de ifade eder.

Erişimi, içeriğinizi gören benzersiz kişilerin sayısı olarak düşünün, gösterim ise içeriğin birinin akışına iletildiği anlamına gelir. İçeriğinizin erişimini ölçmek için dijital analitiği kullanın.

Bağlılık

Etkileşim, insanların şirketinizle olan çevrimiçi etkileşimlerinin düzeyini temsil eder. Bunu, belirli web sitesi sayfalarındaki tıklamalar, ziyaretçilerin web sitenizde ne kadar süre kaldıkları veya diğer sitelerdeki ücretli reklamlara yapılan tıklamalar aracılığıyla ölçebilirsiniz.

Web analitiği araçları bu ölçümlerin her birini ölçebilir.

Edinme Aşaması E-ticaret Metrikleri

Bu ölçümler, müşterileri web sitenize nasıl çektiğinize bakar.

Kanala Göre Trafik

Bu metrik, şirketinizin belirli kanallar aracılığıyla kaç müşteri çektiğini belirlemenizi sağlar. Twitter reklamlarının sitenize diğer kanallardan daha fazla ziyaretçi çektiğini veya arama motoru optimizasyonuna (SEO) yaptığınız yatırımın bir anda ziyaretçi sayısında artışa neden olduğunu fark edebilirsiniz. Bu rakamları inceledikten sonra en çok trafik çeken kanallara yatırımınızı artırabilirsiniz.

Çevrimiçi bir analiz platformu aracılığıyla trafiği kanal bazında izleyebilirsiniz. E-ticaret web siteniz için SEO'yu iyileştirme hakkında daha fazla bilgi edinmek için seo kılavuzumuzu okuyun.

Kanala Göre (EBM) Edinme Başına Maliyet

Bu metrik, pazarlama yatırımlarınızın müşteri çekmede ne kadar başarılı olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için kanala göre geliri kullanır. Formül, belirli bir kanal için maliyetlere odaklanması dışında edinme başına maliyet formülüne benzer.

Kanala göre edinme başına maliyet = Yeni müşteriler edinmek için belirli bir kanalda harcanan toplam / Kanal aracılığıyla edinilen yeni müşteriler

Bu ölçüm, yeni müşteriler çekmek için paranızın en iyi yatırımını belirlemenize yardımcı olabilir. Yeni müşteri edinme çabalarının çoğu, pazarlama kampanyaları olarak izlenir ve Google Analytics gibi web sitesi analiz araçları, trafik kaynaklarını ve kanalları/aracıları filtreleyebilir.

E-posta Açma Oranı

E-posta açma oranı, şirketinizden pazarlama e-postaları alan ve açan kişilerin yüzdesidir. E-posta pazarlama veya pazarlama otomasyon sisteminiz bu ölçümü izleyebilir.

E-posta açma oranı = Pazarlama e-postalarını açan kişi sayısı / Gönderilen pazarlama e-postası sayısı x 100

E-posta açma oranı, e-posta gönderdiğiniz güne, günün saatine veya yılın saatine veya e-posta gönderme sıklığına göre değişebilir. Pazarlama KPI'ları ve ölçümleri hakkındaki yazımızı okuyarak pazarlama ölçümleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Abonelikten Çıkma Oranı

Bir şirketin abonelikten çıkma oranı, e-posta listenizdeki normal haber bültenlerinden veya diğer e-postalardan abonelikten çıkan abonelerin yüzdesidir.

Abonelikten çıkma oranı = Abonelikten çıkma istekleri / Listeye gönderilen toplam e-posta sayısı

E-posta Listesi Büyüme Oranı

Bu ölçüm, e-posta abonelerinizin genişlemesini izler. Yeni kişiler e-postalarınızı almak için kaydoldukça ve diğerleri e-postalarınızın aboneliğinden çıktıkça sayı değişir.

E-posta listesi büyüme oranı = (Dönemde yeni aboneler - Dönemde abonelikten çıkanlar) / Dönem başındaki toplam abone sayısı x 100

E-posta Dönüşüm Oranı

Bu formül, e-postayı açıp tıklayan ve bir satın alma işlemini tamamlama veya bir broşür indirme gibi başka bir amaçlanan eylemi gerçekleştiren e-posta alıcılarının yüzdesini ölçer.

E-posta dönüşüm oranı = E-postayı tıkladıktan sonra amaçlanan adımı tamamlayan e-posta alıcıları / Toplam e-posta alıcıları x 100

E-posta Tıklama Oranı

Bu oran, e-postayı açan ve web sitenize giden bir bağlantıya tıklayan e-posta alıcılarının sayısını hesaplar.

E-posta tıklama oranı = E-postayı tıkladıktan sonra amaçlanan adımı tamamlayan e-posta alıcıları / Toplam e-posta alıcıları x 100

E-ticaret Dönüşüm Metrikleri

Bu ölçümler, şirketinizin e-ticaret sitesinin ziyaretçileri müşteriye dönüştürmede ne kadar etkili olduğunu gösterir:

Kanala Göre Dönüşüm Oranı

Genel satış dönüşüm oranınızın daha spesifik bir versiyonu olan bu metrik, ziyaretçiyi web sitenize hangi kanalın getirdiğine bağlı olarak satış dönüşümlerinizi izler. Örneğin, sosyal medya reklamlarının, üçüncü taraf web sitesi reklamlarının veya organik arama motoru sıralamalarının dönüşüm oranını izleyebilirsiniz.

Kanala göre dönüşüm oranı = Belirli bir pazarlama kanalından elde edilen toplam satış / Belirli bir kanaldan elde edilen toplam ziyaret sayısı x 100

Sepete Ekleme Oranı

Bu ölçüm, ürün ekleyen ancak gerçekte bir satın alma işlemi yapmayanlar da dahil olmak üzere, sanal bir alışveriş sepetine ürün ekleyen web sitesi ziyaretçilerinin yüzdesini ölçer.

Sepete ekleme oranı = Ziyaretçinin belirli bir dönemde sepete ürün eklediği web sitesi oturumları / Bu dönemdeki toplam oturum sayısı x 100

Ödemeyi Terk Etme Oranı

Bu metrik, alışveriş sepetini terk etme oranıyla ilişkilidir ancak ondan farklıdır. Ödemeyi terk etme oranı, alışveriş sepetinin ötesine geçen ve ödeme sürecini başlatan ancak satın alma işlemini tamamlamayan müşterileri ölçer. Bunu, alışveriş sepetini terk etmekten ayrı olarak ölçmek önemlidir; her ikisini de ölçmek, ödeme sürecindeki sürtüşmenin birincil kaynağının neresi olduğunu netleştirmeye yardımcı olacaktır.

Ödemeyi terk etme oranı = 1 – (Tamamlanan satın alma işlemleri / Başlatılan ancak terk edilen ödeme işlemlerinin sayısı) X 100

Kanala Göre Ortalama Sipariş Değeri

Bu, daha önce açıklanan ortalama sipariş değerini ölçer, ancak müşteriyi web sitenize getiren kanala bağlıdır.

Kanala göre ortalama sipariş değeri = Belirli bir kanal üzerinden yapılan tüm satışların dolar değeri / Bu kanal tarafından başlatılan satış sayısı

E-ticaret Elde Tutma Metrikleri

Bu rakamlar, şirketinizin daha önce işletmeden alışveriş yapmış olan müşterileri elde tutmada etkili olup olmadığını gösterir.

Erken Tekrar Müşteri Oranı

Tekrar müşteri oranının bir varyasyonu olan bu metrik, ilk satın almalarından kısa bir süre sonra başka bir satın alma işlemi gerçekleştiren tekrar müşterilerin sayısı hakkında fikir verir.

Erken tekrar müşteri oranı = İlk satın alma işleminden sonra belirlenen kısa süre içinde ikinci satın alma işlemi yapan müşteriler / Dönem içinde ilk satın alma işlemini gerçekleştiren tüm müşteriler x 100

Program Katılım Oranı

Bu formül, şirketinizin sadakat programları gibi müşteri odaklı programlarından herhangi birine katılımı ölçer. Bu tür programlara daha fazla katılım, genellikle tekrarlanan müşteriler anlamına gelir.

Program katılım oranı = Belirli bir dönemde bir programın parçası olan müşteriler / Dönem içinde program hakkında bilgilendirilen toplam müşteri sayısı x 100

Müşteri Savunuculuğu Metrikleri

Müşteri savunuculuğu ölçütleri, alışveriş yapanlarınızın yalnızca müşteriden daha fazlası olan kısmı hakkında bilgi sağlar; onlar yalnızca sadık alışveriş yapanlar değil, aynı zamanda ürün veya hizmetlerinizin savunucuları haline geldiler.

Sosyal Medya Etkileşimi

Şirketinizin sayfalarıyla sosyal medya etkileşimini ölçmek, potansiyel ve mevcut müşterilerin ürünlerinize ve hizmetlerinize ve pazarlama ve sosyal medya kampanyalarınıza nasıl tepki verdiğine dair içgörüler sunar.

Sosyal medya katılımını yakından izlemek, müşterilerle daha derin ilişkiler geliştirmeye yardımcı olur, sadakati artırır ve size ürünleri nasıl geliştireceğiniz konusunda rehberlik eder.

Sosyal Medya Etkileşimi Ölçümleri

  • Gönderi başına beğeni sayısı (Facebook, Twitter ve LinkedIn'deki "beğenileri" veya diğer platformlardaki benzer onaylamaları içerir)
  • Gönderi başına paylaşım sayısı (Facebook ve LinkedIn'deki paylaşımlar, Twitter'daki retweet'ler vb. dahildir)
  • Gönderi başına yorumlar
  • Gönderi başına tıklama sayısı

E-ticaret Metrik Panoları

E-ticaret ölçüm panoları genellikle e-ticaret yazılımının veya bir e-ticaret platformunun parçasıdır. Şirket liderlerine e-ticaret operasyonlarının nasıl performans gösterdiği ve stratejilerini şekillendirebilecek anlamlı trendler hakkında fikir veriyorlar. Şirketler, çeşitli paydaşlardan gelen girdilerle, büyük resim hedefleriyle uyumlu olanları izlemek ve çevrimiçi satışların durumunu görmeyi kolaylaştırmak için bir avuç KPI ve diğer metrikler üzerinde karar vermelidir.

Bir panoya dahil etmek için iki ölçüm kategorisi özellikle önemlidir. Bir kategori, işletmenizin finansal sağlığını gösteren gelir, kâr, maliyet ve benzeri ölçümleri içerir. Diğer kategori, genel web sitesi trafiği, kanala göre trafik ve etkileşim için ölçümleri içerir.

  • Web Sitesi Trafiği
  • Ortalama Sipariş Değeri
  • Müşteri Edinme Maliyeti
  • Satış Dönüşüm Oranı
  • Müşteri Tutma Oranı
  • Sepeti Terk Etme Oranı

Şirketler, kendileri için hangisinin doğru olduğunu belirlemek için şirket içi ve bulut e-ticaret platformu arasındaki farkları da anladığından emin olmalıdır. Ayrıca burada özetlenen metrikleri ve işleri için kritik olan diğer metrikleri izlemeyi kolaylaştıracak yerleşik raporlama yeteneklerine sahip bir sistem seçtiklerinden emin olmalıdırlar.

E-ticaret Metrik Silolarını Dağıtın

Kontrol paneliniz yalnızca e-ticaret ölçümlerine değil, sipariş yönetimi ve envanter gibi işinizin diğer bölümlerine de odaklanmalıdır. Tüm bu ölçütler birlikte, işletmenizin genel sağlığının kapsamlı bir resmini sağlayabilir ve sorunları erkenden yakalamayı kolaylaştırabilir. Örneğin, bir satış sırasında dönüşüm oranınız %50 artarsa, talebi karşılamak için elinizde yeterli envanteriniz var mı? Edinme başına maliyet artmaya devam ederse, belirli bir reklam kanalı hala karlı mı?

Entegre bir e-ticaret panosu oluşturmak da akıllıcadır. Bu pano, sipariş yönetimi, envanter, satış ve işletmenizin e-ticaretle bağlantılı diğer alanlarıyla ilgili ölçümleri içermelidir. Tüm bu sayıları tek bir kontrol panelinde takip etmek isteyeceksiniz çünkü hepsi işletmenizin başarısı için çok önemlidir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp