Cms: İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

cms içerik yönetim sistemi nedir

Hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller, bir içerik yönetim sistemi ile profesyonel bir web sitesi oluşturma ve yönetme şansına sahiptir. Burada CMS'ye pratik bir genel bakış bulacaksınız.

Bir işletme web sitesi, blog veya çevrimiçi mağaza oluşturmak istiyorsunuz, ancak nasıl ve nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Çok fazla içerik fikriniz var, ancak bunları nereye koyacağınıza dair bir fikriniz yok mu?

Durum buysa, bir içerik yönetim sistemi ilk uğrayacağınız limanlar arasında olmalıdır.

İçerik Yönetim Sistemi (CMS), herhangi bir programlama dili bilgisi olmadan bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanır. Böyle bir sistem sayesinde web sitesini metin, resim, video, pdf ve her türlü içerikle doldurabilirsiniz.

Kullanıcılar, içerik oluşturmak ve entegre etmek veya yönetmek için bir grafik arayüz kullanır.

İçerik Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

İçerik yönetim sistemlerinin kendileri genellikle PHP, Python veya Perl gibi programlama dillerinde oluşturulur. Tüm web içeriğinin depolandığı ve alındığı MySQL gibi veritabanlarını kullanırlar. Genellikle, bir İnternet tarayıcısı aracılığıyla erişebileceğiniz çevrimiçi bir araçtır.

Ön Uç ve Arka Uç

Çoğu CMS'nin bir ön ucu (frontend) ve bir arka ucu (backend) vardır. Arka uçta içerik ekleyebilir veya düzenleyebilirsiniz. Ayrıca bu alanda sitenin düzenini belirleyebilir veya isterseniz değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki görselde Sarvon® ekibi tarafından geliştirilen BulutPress® içerik yönetim sisteminin yönetim paneli ekran görüntüsünü görüyorsunuz.

içerik yönetim sistemi ekran görüntüsü

Bir ana sayfanın perde arkasında, uygun erişim haklarına sahip tüm kullanıcıların düzenleme yapmasına izin verilir. Bu nedenle bu yöneticiler, sonunda ön uçta görülecek içeriğe karar verirler. Ön uç, herhangi bir yabancının görüntüleyebileceği gerçek web sitesidir.

CMS, birden fazla çalışanın, internet erişimleri olması koşuluyla, tek bir erişim yetkisi ile aynı anda sisteme giriş yapabilme avantajına sahiptir. Bu, web sitesinin esnek ve mobil yönetimine ve düzenlenmesine olanak tanır.

Ne Tür Cms'ler Vardır?

Ancak, yalnızca bir içerik yönetim sistemi biçimi mevcut değildir. İşletmeler veya bireyler, çeşitli seçenekler arasından amaçlarına en uygun olanı seçmek zorundadır.

Her şeyden önce, içerik yönetim sistemleri açık kaynaklı ve tescilli çözümler olarak ayrılabilir.

Açık Kaynak Sistemleri

Açık kaynak sistemleri, sistemin tüm kullanıcılarının işlevsel uzantıları eklentiler veya modüller biçiminde programlamalarına ve bunları diğer kullanıcıların kullanımına sunmalarına izin verilmesi avantajına sahiptir.

Olasılıklar teorik olarak sonsuzdur. Örneğin, web sitenizi yönetmenize yardımcı olabilir veya arama motoru optimizasyonunda sizi destekleyebilirler. Ancak bunlar, sitenizi ziyaret edenlerin kullanıcı deneyimini geliştiren işlevler de olabilir; örneğin, çevrimiçi mağazanız için bir alışveriş sepeti veya belirli bir blog makalesini bulmanızı sağlayan bir arama işlevi.

Özel kullanıcılar genellikle bu eklentileri ve bileşenleri gönüllü olarak ve diğer kullanıcılar için ücretsiz olarak geliştirir. Aynı şekilde ticari amaçlı şirketler de ek özellikler sunabilir. Siber saldırılardan korunmak için güvenlik güncellemeleri ve yamaları da bu topluluk hizmetinin bir parçasıdır.

Bu açık kaynaklı CMS'lerin etrafında oluşan topluluklar, genellikle bu tür sistemlerin güçlü yönlerinden biridir. Topluluklar, forumlarda veya sosyal medya gruplarında, en sevdikleri CMS ile ilgili birçok konu ve konuda fikir alışverişinde bulunur. Örneğin, WordPress kullanırken sorun yaşarsanız, size farklı tavsiyelerde bulunarak yardımcı olurlar.

Açık kaynak, açık kaynak anlamına gelir. Bu, teorik olarak herhangi bir kullanıcının kaynak kodunu görüntüleyebileceği, erişebileceği ve değiştirebileceği anlamına gelir.

En popüler açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri arasında şunlar yer alır:

  • Typo3
  • Wordpress
  • Joomla
  • Drupal

Tescilli Çözümler

Açık kaynaklı çözümlerin aksine, tescilli denilen sistemler şirketler tarafından ticari amaçlarla oluşturulur. Bunlar genellikle ücretli bir lisans karşılığında hizmetlerini veya sistemin kullanımını sunar.

Prensip olarak, işleme, grafiksel bir kullanıcı arayüzüne sahip açık kaynaklı sistemlere benzer olabilir. Ancak, kullanıcıların kaynak kodunu görüntülemesine veya değiştirmesine izin verilmez.

Tescilli içerik yönetim sistemleri, kullanıcılarına bazı avantajlar sağlar:

  • Genellikle yalnızca geliştiricilerin kendilerinin değişiklik yapmasına izin verildiğinden, bu sistemler belirli bir güvenlik düzeyini garanti eder. Açık kaynak topluluğunun sürü zekası herhangi bir güvenlik açığını hızlı bir şekilde keşfedebilirken, bunlar ayrıca bilgisayar korsanlarını daha hızlı çekebilir. Herkese açık olmayan kaynak kodları ile bir saldırı noktası bulmak o kadar kolay değil. Belirtildikten sonra geliştirici şirket, CMS'deki bir Aşil topuğu sorununu da kolayca ve hızlı bir şekilde düzeltebilir.
  • Ayrıca, profesyonel bir müşteri hizmetleri sorun olması durumunda size yardımcı olacaktır. Açık kaynak toplulukları yardımcı olsa da, genellikle CMS'ye yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabilecek birden çok çözüm sunarlar.
  • Bir yazılım şirketi, CMS'yi doğrudan ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabilir veya gereksinimleriniz değişirse daha sonra özelleştirebilir. Örneğin, CMS'yi mevcut bir BT altyapısına entegre etmek için arayüzler kullanılabilir.
  • Bazen, temel bir paket zaten bazı işlevsel uzantıları içerir. Ancak, eklentiler veya bileşenler satın almanız gerekebilir.

Başsız (Headless) Cms

Headless CMS, arka ucun ön uçtan ayrılmasıyla tipik içerik yönetim sistemlerinden farklıdır. İçerik yalnızca onunla birlikte saklanabilir ve yönetilebilir.

Son olarak, son kullanıcı, içeriği kendi amaçları doğrultusunda kullanmak için bu veri kaynağına erişir. Bu tüketici, gerçek web sitesindeki önyüz sunumundan içerik üreticisinden sorumludur.

Birden fazla müşteriye kendi tasarım fikirleriyle hizmet veren ajanslar bu nedenle sadece içerik hazırlamak zorunda kalıyor. Dezavantajı, editörlerin düzen üzerinde hiçbir etkisinin olmamasıdır.

Ayrılmış Cms

Headless CMS gibi, Ayrılmış CMS de arka ucu ön uçtan ayırır. İlkinden farkı, Decoupled Content Management System kullanıcılarının içeriklerini proaktif olarak farklı platformlara sunmasıdır.

Headless CMS'de ise içerik yalnızca depolanır ve yönetilir - son kullanıcı veya müşteri içeriğe kendileri erişmelidir.

Örneğin, içeriğiniz için birden çok yayın kanalı kullanıyorsanız, Ayrılmış bir CMS yararlıdır. Örneğin, web sitenizde ve uygulamanızda içerik yayınlayabilirsiniz. İçerik oluşturucular, içeriğin nasıl iletildiği konusunda daha fazla kontrole sahiptir.

Flatfile Cms

Genellikle, WordPress gibi içerik yönetim sistemleri, karmaşık veritabanı sistemleri ve özel olarak tasarlanmış bir sunucu gerektirir. Flat-File-CMS, bu tür veri yönetim sistemleri olmadan yapar ve dosyaları bir klasör yapısında doğrudan bir sunucuda depolar.

Bu şekilde, talepte bulunurken, karmaşık bir veri tabanında dolaşmak zorunda kalmadan ilgili verilere doğrudan erişilir. İstekler bu nedenle daha yüksek bir hızda işlenir.

Düz Dosyalı CMS'ler basitlikleri ile karakterize edilirken, veritabanı sistemleri daha karmaşıktır. Ancak bu, veri hacmi aşırı hale gelir gelmez düz dosya çözümleriyle de hızla değişebilir. Bu durumda, karmaşık arama sorguları da daha uzun sürer.

Bir veritabanı bulunmadığından ve bu CMS biçimi henüz yaygın olmadığından, henüz siber saldırılar için önemli bir hedef olmamıştır. Yedeklemeler, sunucu hareketlerini çok daha kolaylaştıran karmaşık veritabanı sistemlerinin aksine çok daha kolaydır.

Bununla birlikte, WordPress gibi sistemlerde herhangi bir programlama bilgisine sahip olmadan idare edebilirken, düz dosya CMS'lerde en azından PHP, HTML, CSS ve Markdown programlama dillerini sağlam bir şekilde kavramalısınız.

Bu yeni sistemler için topluluklar hala nispeten küçüktür. Buna göre, diğer ve daha iyi bilinen açık kaynaklı çözümler kadar destek yoktur.

Sonuç olarak, daha az tema ve eklenti bulabilir ve kullanabilirsiniz. Bu nedenle, web sitenizin belirli bir uyarlaması daha zordur.

Cms Hangi Alanlar İçin Uygundur?

Web sitenizi düzenli olarak yeni içerikle güncelliyorsanız, bir CMS kullanmak özellikle yararlıdır. Haber siteleri, kurumsal bloglar veya çevrimiçi mağazalar için durum böyledir.

İçerik yönetim sistemi, özellikle editoryal bir ortamda yeni içerik yayınlamanın en hızlı ve en etkili yoludur.

Cms Kullanmanın Zorlukları

İçerik yönetim sistemleri genellikle kullanıcılarının işini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Yine de, bir veya iki zorluk getiriyorlar. Kullanmaya karar verirken aşağıdaki noktalar dikkate alınmalıdır:

  • CMS'ler oldukça karmaşık olabilir ve siz daha fazla özellik ekledikçe karmaşıklığı artabilir. Ayrıntılı programlama becerileri, içeriğin oluşturulması ve sürdürülmesi için mutlaka gerekli değildir, ancak yeni çalışanların genellikle belirli bir sistemi kullanmak için eğitilmesi gerekir.
  • Nihayetinde hangi CMS'yi ve temayı seçtiğinize bağlı olarak, web siteniz için tasarım özgürlüğünüz her zaman biraz sınırlı olabilir. Bir miktar esneklik her zaman mevcuttur, ancak temel değişiklikler yapmak istiyorsanız programlama becerilerine ihtiyacınız olacaktır.
  • İçeriğini nadiren değiştirdiğiniz tek bir statik sayfa için bir CMS kullanmak her zaman faydalı olmayabilir.

Çözüm

İçerik yönetim sistemleri, hala bir İnternet varlığı oluşturmanın en kolay yollarından biridir. Çok çeşitli seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz.

Hem programlama bilgisi olmayan yeni başlayanlar hem de zengin deneyime sahip profesyoneller için BulutPress® içerik yönetim sistemi yardımınıza koşar.

Belirli çerçeve koşullarına rağmen, kullanıcılar tasarım özgürlüklerinde nispeten özgür kalırlar. Ancak, her zaman hangi CMS'yi seçtiğinize bağlıdır.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp