Google Kalite Değerlendirici Yönergeleri Nedir?
Google'ın arama algoritması web sitelerinin kalitesini nasıl değerlendiriyor? Google Kalite Değerlendirici Yönergeleri (değerlendirici yönergeleri olarak da bilinir), bu soruyu yanıtlamaya yardımcı olan bir çerçeve sağlar. Web yöneticileri ve SEO uzmanları, algoritmanın nasıl çalıştığını ve buna göre hareket ettiğini daha iyi anlamak için bu çerçeveyi kullanabilir.
Google Kalite Değerlendirici Yönergeleri Nelerdir?
Google Kalite Değerlendirici Yönergeleri, web sitelerinin kalitesinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin talimatlar sağlar. Bu önerilerin amacı, Google arama algoritmasını geliştirmek ve arama yapanlara daha da iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaktır. Google Kalite Değerlendirici Yönergelerini bir kılavuz olarak kullanan kalite puanlayıcılar, arama sonuçlarında görüntülenen web sitelerinin kullanıcılar için alakalı ve yararlı olup olmadığını görmek için rastgele kontroller gerçekleştirir.
Kalite Değerlendirici Kılavuzu Pdf Nerede?
Google Kalite Değerlendirici Yönergelerini buradan indirin. (PDF, 17 MB, 175 sayfa)
Google Kalite Değerlendiricilerinin Sorumlulukları Nelerdir?
Kalite değerlendiriciler, arama sonuçlarında görünen web sitelerinin değerlendirilmesinde Google'a yardımcı olan üçüncü taraf yüklenicilerdir. Her yıl, ilgili arama sorgusuyla alaka düzeyine göre on binlerce açılış sayfasını manuel olarak kontrol ederler.
Bunu yapmak için, Google Kalite Değerlendirici Yönergelerinde tanımlanan derecelendirme ölçeklerini kullanırlar. Kalite değerlendiricilerinin çalışması, algoritmayı sürekli iyileştiren ve daha kaliteli arama sonuçları sağlamaya yardımcı olan yüzlerce küçük güncellemenin temelidir.
Google'ın Kalite Derecelendirme Yönergelerinde Hangi Değerlendirme Kriterleri Belirtilmiştir?
Google'ın Kalite Derecelendirmesi iki ana alana ayrılır:
1. Sayfa Kalitesi (Pq) Bir Web Sitesinin Kalitesi
Bir web sitesinin kalitesini değerlendirmek için kullanılan bir dizi faktör vardır:
- Web sitesinin amacı veya hedefi: Her web sitesinin bir hedefi olmalıdır. Bu hedefin ne olduğu önemli değil; önemli olan kullanıcı için yaratılan katma değerdir. Sözde YMYL (your money, your life) web siteleri en yüksek kalite standartlarını karşılamak zorundadır. YMYL, "Paranız, Hayatınız" anlamına gelir ve sağlık ve finans gibi hassas konularda bilgi sağlayan siteleri ifade eder. Bir web sitesi herhangi bir katma değer sağlamıyorsa veya kullanıcıya zarar verme potansiyeline sahipse, en kötü kalite seviyesinde derecelendirilmelidir.
- İçerik değerlendirmesi: Google'ın Kalite Derecelendirme Yönergeleri, kalite puanlayıcıların web sitesindeki en önemli içeriğe (Ana İçerik veya MC - main content) odaklanmasını ve ister metin, ister resim veya video olsun, kalitesini değerlendirmesini önerir. Ek İçerik (SC - Supplementary Content), kullanıcı deneyimini iyileştiren gezinme öğelerini, kenar çubuklarını ve diğer öğeleri içerir. Üçüncü alan, reklamların yerleştirilmesi gibi web sitesinden para kazanma ile ilgilidir. Bu kendi başına olumsuz değildir, ancak bu tür reklamlar ana içeriği kapsadığı veya kesintiye uğrattığı takdirde olumsuz olarak değerlendirilir.
- Google'da E-A-T: E-A-T, "Uzmanlık", "Yetkililik" ve "Güvenilirlik" (“Expertise“, “Authoritativeness”, “Trustworthiness”) anlamına gelir - yani, bilgilerin geldiği kaynağın uzman statüsü, yetkisi ve güvenilirliği. Bu faktörler içeriğin ne kadar güvenilir olduğunu belirler. Bir web sitesinin sıralamasını belirlemede önemli bir rol oynarlar ve bu özellikle YMYL (paranız, hayatınız) sayfaları için geçerlidir.
Siteler, bu gereksinimleri karşılamaları halinde yüksek kaliteli web siteleri olarak sınıflandırılır:
- Çok yüksek bir E-A-T seviyesi
- Yüksek kaliteli ana içerik
- Kullanıcı dostu navigasyon
- Web sitesinin çok iyi itibarı
- Kaynak veya içerikten sorumlu kişi(ler) konusunda şeffaflık
2. Kullanıcıların İhtiyaçlarını Karşılayan İhtiyaçlar (Nm: needs met).
Google Kalite Değerlendirici Yönergelerinin birincil amacı, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu nedenle, kalite değerlendiricilerine Google yönergelerinde, farklı arama sorgusu türlerini sınıflandırmalarına ve arama sonuçlarının kalitesini değerlendirmelerine yardımcı olan örnekler verilmiştir.
Aynı zamanda, erişilemeyen veya yabancı dilde içerik barındıran web sitelerinin değerini düşürmek için "sözde" işaretlemeler (flags) kurarlar.
Çözüm
Google Kalite Değerlendirici Yönergeleri, geçici olarak güncellenir. Bir web sitesini daha yüksek sıralamalar için optimize etmek veya arama algoritmasının nasıl çalıştığını daha iyi anlamak isteyen her web yöneticisi veya SEO için mutlaka okunması gereken bir kitaptır.