SEO Raporu Hazırlarken Kaçınmanız Gereken 5 Hata

seo raporu nasıl hazırlanır

SEO zaten çoğu insan için kafa karıştırıcıdır. Bir uzman olarak sizin göreviniz onu ilginç hale getirmek ve neden bu kadar önemli olduğunu göstermektir. Seo uzmanlarının müşterilerine rapor hazırlarken yaptıkları hatalar nelerdir?

Bu çağda herhangi bir marka için mükemmel arama motoru optimizasyonu (SEO) sır değil.

Organik web tasarım trafikleri her şeydir. Eğer bir marka için çalışıyorsanız, müşterinizin doğru kitle tarafından bulunacağına emin olmak için etkili bir içeriğin ve kusursuz bir arama motoru optimizasyonunun önceliğiniz olduğunu biliyorsunuz.

Ayrıca eğer bu işte bir süredir varsanız, müşteri stratejiniz için raporların ne kadar önemli olduğunu da biliyorsunuzdur. Yaptığınız işin önemini, nedenini ve nasılını göstermek sizin göreviniz.

Müşterilerinize sunduğunuz arama motoru optimizasyonu raporunun sağlıklı olabilmesi için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Kaçınmanız gereken bu ortak hatalardan uzak durmalısınız.

1. Buna İhtiyacınız Olduğunu Unutmak

Arama motoru optimizasyonu raporu oluştururken yapılan en büyük hata, buna ihtiyacınız olduğunu unutmaktır. Bu fikri yeterince vurgulayamam: ilerlemenizi sunmadığınız sürece, müşteriniz ne yaptığınızı nasıl bilebilir?

Herhangi bir konuda nasıl ilerleme kaydettiğinizi biliyorsunuz, değil mi? Yazarak; soğuk ve katı sayıları önünüzde görerek.

Arama motoru optimizasyonu, bunun uzun vadeli bir yatırım olduğunu bilmeyenlere önemsiz bir yatırım gibi gelebiliyor. Bu soğuk ve katı sayılar da, arama motoru optimizasyonunun gerçek yatırımını bütün görkemiyle gösterdiği için; arama motoru optimizasyonu raporu çok önemli.

Bir rapor olmadan, arama motoru optimizasyonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmeyen insanlara neyi neden yaptığınızı anlatmak çok zor olabilir.

2. Bir Şey İfade Etmeyen KPI (Anahtar Performans Göstergesi) Kullanmak

arama motoru optimizasyonu

Her marka farklıdır.Bu, her birinin arama motoru optimizasyonu stratejileri de farklı demektir. Peki neden bütün bu aynı KPI'larla (anahtar performans göstergesi) her arama motoru optimizasyonu raporu aynı olmalı? Haklısınız, olmamalı.

Temel arama motoru optimizasyonu teknikleri benzer sınırlara sahip olsa da, bir müşteri için belirlediğiniz hedefler başka bir müşterininkiyle asla aynı olmamalı. Bu yüzden bir müşterinin arama motoru optimizasyonu raporu, her şeyden önce o müşterinin kendi hedeflerini yansıtmalı.

Web sitesi için daha fazla trafik istemelerinde bir sorun yok ama bu ne işlenebilir ne de anlamlı bir hedef.

Örneğin, daha fazla trafik aldılar ama bunların hiçbiri dönüştürülmüş değil. O zaman bunun bir anlamı olur mu? Diğer taraftan, daha az trafik aldılar ama bu daha yüksek dönüşüm oranları getirdi. Stratejiniz başarılı oldu mu? Ayrıca, bu ne tür bir işletme? E-ticaret mi? SaaS (hizmet olarak yazılım) mı? Perakende satış mı?

Hedef kitlesi nedir? Genel işletme amaçları nelerdir? Hedef kitlelerine hangi kanallar aracılığıyla ulaşabiliyorlar? Hangi anahtar kelimeler en yüksek dönüşüm oranlarını getiriyor? Nasıl bir içerik kullanıcı bağlılığını arttırıyor?

Müşterilerinize sunacağınız raporda doğru KPI'yı tam olarak saptayabilmek için bu sorulara cevap vermeniz gerekiyor. Markaları standart değil, aynı şekilde arama motoru optimizasyonu raporları da standart olmamalı.

3. Herkes İçin Aynı arama Motoru Optimizasyonunu Sunmak

Standart olmamakla ilgili konuşurken yalnızca müşterinizin arama motoru optimizasyonu raporunun onların hedeflerinin etrafında şekillenmesi gerektiğinden bahsetmiyorum, aynı zamanda kişisel olarak da onlara uyarlanmış bir rapor olması gerekiyor. Bir rapor hazırlamaya başlamadan önce kendinize doğu soruları sormanız gerekiyor.

Daha önce belirttiğimiz gibi, temel arama motoru optimizasyonu teknikleri evrenseldir. Bu harika bir şey çünkü müşterinizin raporuna, daha önce kullanmakta olduğunuz arama motoru optimizasyonu şablonlarıyla başlayabilirsiniz. Gerçekten etkili bir rapor hazırlamanın hilesi, onu müşterinize göre kişiselleştirmenizdir.

Her şeyden önce, verilerinize bakan herkes aynı seviyede detay istemeyebilir. Müşteriniz için bir rapor hazırlarken, detaylı KPI'ları, organik aramalardan gelen trafikleri, MozRank'ı (web sitenizin arama motoru optimizasyonu açısından kalite puanlaması) ve organik trafiklerin dönüşüm oranlarını raporunuza dahil etmek isteyeceksiniz. Eğer müşterinizin marka yöneticisi daha az detayla ilgileniyorsa ona büyük resmi göstermeniz gerekebilir. Bu durumda ona organik aramalardan gelen gelirler gibi net sonuçları sunmak isteyebilirsiniz.

Bunlardan sonra, bu KPI'ları müşterilerine göre özelleştirilmiş şekilde sunmak hoş olabilir. Bu raporlara markanın logosunu veya renklerini ekleyebilirsiniz. Böylece kendilerini özel hissedeceklerdir.

Bunlar size bayağı dokunuşlar gibi gelebilir ama ajans-müşteri ilişkilerinde çok büyük farklar yaratabilirler. Özellikle her şeyin otomatikleştiği bu zamanda kişisel dokunuşlar, çalıştığınız kişiyi seçme konusunda çok etkili olabiliyor.

4. Kesin Hedeflerinizin Olmaması

Müşterinizin hedeflerine göre hangi KPI'ları kullanacağınızı belirlediniz. Şimdi yapmanız gereken şey, bu KPI'lar için kendinize net hedefler belirlemek.

Koşucu olmak istediğinizi hayal edin. Eğer kendinize "tamam şimdiden sonra koşmaya başlayacağım" derseniz, ilerleme kaydettiğinizi anlamak çok zor olacaktır. Diğer yandan, kendinize "gelecek yaza 10 km'yi 1 saatin altında koşacağım" gibi bir hedef belirlerseniz, günden güne kontrol edebileceğiniz bir ölçünüz olmuş olur.

Müşterinizin arama motoru optimizasyonu raporu da böyle bir şey. Numaraların ne olmasını, hangi yöne gitmesini ve ne kadar zamanda oraya ulaşmasını istediğinizi bilmelisiniz.

Eğer hedefleriniz için kendinize zaman belirlemezseniz, onlara ulaşabilmek için sonsuz süreniz var demektir. Hiçbir müşteri o kadar beklemez.

5. Raporu Sıkıcı, Hatta Daha Kötüsü Kafa Karıştırıcı Hazırlamak

SEO raporu

Hepimiz görsel yaratıklarız. Göze hoş gelen şeylere daha pozitif yaklaşıyoruz. Peki neden müşterinizin arama motoru optimizasyonu raporu öyle olmasın? Evet, bir sayfa dolusu sayı da anlatmak istediğiniz şeyi aktarmaya yeter ama kimse her ay buna bakmak istemez.

Arama motoru optimizasyonu zaten çoğu insan için kafa karıştırıcıdır. Bir uzman olarak sizin göreviniz onu ilginç hale getirmek ve neden bu kadar önemli olduğunu göstermektir. Temiz ve özlü bir arama motoru optimizasyonu raporu bunu yapmanın en güzel yoludur. Verileri basitleştirerek, onu görsel olarak sunarak ve stratejinizin nasıl sonuçlandığını belirterek hazırladığınız bir rapor çok daha etkili olacaktır.

Fazla Kalabalıklaştırmayın

Hedeflerinize ve kitlenize uygun şekilde hazırladığınız o KPI'ları biliyorsunuz. Onlara ve yalnızca onlara bağlı kalın. Raporunuza, insanların kafalarını karıştıracak bir sürü KPI eklemeye çalışmayın.

Maksimum 15-20 KPI idealdir. Daha azı da yeterli bilgi vermeyebilir. Daha fazlası da müşterilerinizi boğabilir veya vermek istediğiniz bilgiyle örtüşmeyebilir.

Organize Edin

Raporunuzu düzenlemekten bahsetmişken, aynı zamanda hedef kitlenizin de başından beri neye baktıklarını anlamak isteyebilirsiniz. Bu yüzden KPI'larınızı, ne ifade ettiklerine göre gruplayabilirsiniz. Belki de genel trafiği gösteren kısımla başlamak istersiniz. Daha sonra arama motoru optimizasyonu/organik trafikler. Daha sonra da backlinklerin nasıl işlediğini, yorumları ve numaraların neden belirli bir yol izlediklerini gösterebilirsiniz.

KPI'ları nasıl organize ettiğiniz önemli değil, bunun amacı yalnızca müşterilerinizin baktıkları şeyin tam olaran ne ifade ettiğini anlamalarıdır.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp