Kitlenizi Anlamak ve Nişinizi Belirlemek
Bir ürünü veya hizmeti etkili bir şekilde pazarlamak ve satmak için hedef kitlenizle bağlantı kurmanız gerekir. İdeal müşterilerinizi anlamak, işinizin nişini tanımlamanıza yardımcı olabilir ve bunu yaparken, bir pazardaki yerinizi sağlamlaştıran sağlam bir USP (benzersiz satış önerisi) geliştirmenize yardımcı olabilir. İş nişleri ve hedef kitleler biraz 'tavuk ve yumurta' hikayesi gibi hissedebilir, her ikisi de önce gelebilir ve her biri diğerini bilgilendirir. Her ikisi de işletmenizin başarısının ayrılmaz bir parçasıdır. Kitlenizi anladıktan ve niş alanınızı bulduktan sonra, işinizi karlı tutacak bir SEO, satış ve pazarlama stratejisini güvenle planlayabilirsiniz.
Nişinizi Geliştirmek İçin 5 Adım
- Pazar Tanımı – Hedef kitleyi tanımlayın
- Rekabet – Rakiplerin kim olduğunu bilin
- Demografi – Kitlenize özgü özellikler var mı?
- Anahtar Kelimeler - Bir dizi temel anahtar kelime araştırın ve tanımlayın
- Müşterilere sorun – Ne istediklerini öğrenin ve analiz edin
İlgili Pazar Araştırmasıyla Başlayın
Web tasarım arayüzünde Ürün veya hizmetinizin hitap ettiği daha geniş pazarınızı ve bu pazarın segmentini düşünün. Örneğin, kadın outdoor kıyafetleri üretiyorsanız, daha geniş bir pazar, outdoor aktivitelerinden hoşlanan 18 ila 65 yaş arası kadınlardır. Burası başlamak için harika bir yer olsa da, ideal müşterilerinize ulaşmak için bir strateji oluşturmak veya doğru mesajı bulmak yeterli değildir. Hedef kitlenizi anlamıyorsanız, onlara ulaşmak için en iyi medyayı bilemezsiniz. Dahası, mesajlarınızı ve içeriğinizi onlarla etkili bir şekilde bağlantı kuracak şekilde kişiselleştiremezsiniz. Herkese satış yapmak, hiç kimseye satış yapmakla eşittir.
Temel içgörüleri anlamak için belirli kitle demografinizin ayrıntılarını araştırın. Ürününüz için pazarın ne kadar büyük olduğunu, ideal kitlenizin kim olduğunu, nerede olduklarını, neden satın aldıklarını, hane gelirlerini ve yeni nişleri ortaya çıkarmak için fırsatların nerede olabileceğini öğrenmek isteyeceksiniz.
Faaliyet gösterdiğiniz ülkeler için İstatistik ve Sayım verileri, araştırmanıza başlamak için harika bir yerdir. Bu, hedef kitlenizin boyutunu ve konumunu belirlemenize yardımcı olacaktır. Pew Araştırma Merkezi ve Gallup gibi pazar araştırma kuruluşlarının yapabildiği gibi Google Trends gibi ücretsiz kaynaklar da hedef kitle bilgileri için kullanılabilir. Bu kaynaklar, hedef kitleniz hakkındaki anlayışınızı tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Rekabetinizi Analiz Edin
Rakiplerinizi gözden geçirmek, hedef kitlenizi ve pazarınızı araştırmak için başka bir geçerli ve değerli yoldur. Sizinle aynı veya benzer pazar segmentleri için rekabet eden markaları değerlendirin. Rakiplerinizin hangi web sitesi sayfalarının ve anahtar kelimelerinin çok fazla trafik aldığını (veya hiç almadığını), kullandıkları teknikleri, oluşturdukları içeriği ve hedef kitleleriyle bağlantı kurmak için seçtikleri dili anlamak için bir dizi kaynak kullanılabilir. .
Diğer çevrimiçi kaynaklar, anahtar kelimeleri anlamak ve izlemek, belirli markalardan bahsetmek, rakipler hakkında bilgi toplamak ve sosyal platformlarda nişiniz hakkında söylenenleri dinlemek için harikadır.
Rakiplerinizi analiz ederek neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlayabilirsiniz. İçeriklerinde doldurabileceğiniz boşluklar ve hatta müşterileri çekmek için daha iyi yapabileceğiniz içerikler bulabileceksiniz. Bu, kendi stratejinize rehberlik etmenize ve hedef kitlenizin ilgisini çeken ve onlarla bağlantı kuran daha fazla içerik oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Kendi Web Sitesi Verilerinizi Kullanın
Kendi web siteniz, ideal kitleniz ve halihazırda kimlerle bağlantı kurduğunuz hakkında mükemmel bir bilgi kaynağıdır. Google Analytics, web sitenizi ziyaret etmek için zaman ayıran her kişi hakkında temel bilgilerin toplanmasına yardımcı olacaktır. Yaş, cinsiyet ve hatta kullanıcıların sizinkine geldiği diğer siteler mevcuttur. Bu içgörüler, içerik stratejinizi besleyebilir ve beslemelidir. Ayrıca, web sitenizin sayfalarından hangilerinin hedef kitlenize en fazla değeri sağladığını ve hedef kitlenizin daha fazlasını ve daha geniş bir kitlenin belirli bölümlerini çekmek için doldurmanız gereken boşlukları anlamanıza yardımcı olacaktır.
Doğru Anahtar Kelimeleri ve İfadeleri Bulun
Anahtar kelime araştırması, hedef kitlenizle bağlantı kurmak ve sorunlarını çözmek için bir ürün veya hizmet arayan müşteriler tarafından bulunmak için çok önemlidir. Sunduğunuz ürün veya hizmetleri bulmak için hedef kitlenizin kullandığı dili anlamanız gerekir. Kitleniz 'dış mekan ceketleri ve şapkaları' arıyorsa, su geçirmez pançolar ve boneler için içerik oluşturmanın bir anlamı yoktur. Kitlenizin kullandığı terimleri ve konuları anlarsanız, aradıklarını yaratabilir ve sunduğunuz ürün veya hizmetlerle en çok ilgilenen müşteriler tarafından kolayca bulunabilirsiniz.
Teklifinizi açıklamak için bazı temel terimlerle başlayın. Bu kelimeleri Google'ın Anahtar Kelime Planlayıcısı gibi bir anahtar kelime araştırma aracına girin ve benzer kelime öbekleri, ilgili terimler ve konuların yanı sıra bu kelimeler ve kelime öbekleri için tahmini aylık arama hacimleriyle ödüllendirileceksiniz.
İçeriğiniz ve ele alabileceğiniz konularla hedeflemek üzere bir terim ve kelime öbeği listesi oluşturmak için bu sonuçları kullanın. Bu çalışma, kitlenizi anlamak için başka bir yön ekler ve ideal kitlenizin aradığını sunmak için içeriğinizi ve stratejinizi uyumlu hale getirmenize yardımcı olur. Oluşturduğunuz içerik, müşterinizin farkındalıktan değerlendirmeye ve nihai satın alma kararına kadar olan yolculuğunun her aşamasıyla eşleşmelidir.
Müşterilerinize Sorun
Kitlenizin istekleri, ihtiyaçları ve arzuları hakkında en iyi bilgi kaynaklarından biri müşterilerinizdir. Basit bir anket veya röportaj, erişiminizi yeni nişlere genişletmenize veya daha uzun müşteri ilişkileriyle sonuçlanan daha anlamlı yollarla bağlantı kurmanıza yardımcı olacak değerli içgörüleri ortaya çıkarabilir.
Çevrimiçi anketler, temel demografik bilgileri toplamak ve daha geniş bir hedef kitle içindeki segmentleri belirlemek için kullanılabilir. Survey Monkey ve Google'ın tüketici anketleri, bu amaç için kullanımı kolay iki kaynaktır. Bir katılım formu veya açılır kutu ile tetiklenen bir web sitesi anketi, pazarlama stratejinize yardımcı olacak diğer bilgilerle birlikte genel özellikleri (yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, eğitim, istihdam, hobiler vb.) toplayabilir. Anketlerinizde spesifik olun.
Mevcut müşterilerle yapılan görüşmeler, ortak müşteri özelliklerini ve motivasyonlarını ortaya çıkarmanın başka bir yoludur. Onları ürünleriniz ve markanızla ilgili deneyimleri hakkında konuşmaya davet ederek, müşterilerinizi neyin harekete geçirdiğini ve neden satın almak için işletmenizi seçtiklerini derinlemesine anlayabilirsiniz.
Müşterileri mülakatlara katılmaya veya çevrimiçi anketleri doldurmaya teşvik etmek gerekebilir - bir sonraki satın almalarında küçük bir indirim veya indirilebilir hediyeler, bu tür bilgileri toplamak için kullanılan en yaygın hediyelerdir.
Kitle araştırmasının amacı, ideal müşterileriniz hakkında en az 5 kesin açıklama yapmak için yeterli bilgiyi elde etmektir. Önceki örneği kullanacak olursak, bu şuna benzer bir şey olabilir: "İdeal hedef kitlem, arazi bisikleti sürmekten ve yüksek enerjili açık hava sporlarından hoşlanan 25 ila 45 yaş arası kadınlardır. Yıllık hane halkı geliri 50.000 TL veya üzerindedir, çoğunlukla yarı kentsel alanlarda bulunurlar ve her yılın en az 3 haftasını en sevdikleri açık hava etkinliklerinin peşinde koşarak geçirirler. Takip ettikleri markalarla iletişim kurmak için tercih ettikleri yöntemler e-posta ve sosyal medya mesajlarıdır.”
Pazar araştırmasından, rakip analizinden ve müşterilerinize doğrudan sormaktan ideal kitleniz hakkında topladığınız tüm bilgiler, SEO ve pazarlama stratejinizi oluşturmak ve geliştirmek için kullanılmalıdır. Ayrıca, doğru insanları işletmenize çeken içerik oluşturmanıza ve ayrıca nişinizi belirlemenize ve tanımlamanıza yardımcı olacaktır.
Nişinizi Tanımlamak
Kitlenizi anlamaya başladığınızda, nişiniz daha net hale gelir (ve tersi de geçerlidir). Daha geniş bir pazar olarak başlayan şey, artık daha küçük, daha ilgili bir kitle segmentine damıtılabilir. Hedef kitlenizi bu şekilde daha iyi anlamanız, yalnızca onlarla onların dilinde konuşmanıza olanak sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onların belirli sorunları hakkında daha fazla bilgi edinme, ürün teklifinizin bu ihtiyaçları nasıl yatıştırdığı ve ayrıca daha fazla ürün geliştirme veya keşfetme fırsatı sağlar. etkili bir şekilde etkileşim kurabileceğiniz ilişkili nişler.
Kitlenizi anlamak, onu bölümlere ayırmanıza ve mesajlarınızı optimize etmenize olanak tanır. Nişinizi bulmak, mesajınızdan yararlanmanıza ve seçtiğiniz pazarda yeni fırsatlar bulmanıza olanak tanır.
Kârlı bir nişin üç anahtarı:
- Kolayca tanınabilir müşteriler,
- Kolay erişilebilir müşteriler ve
- Diğer işletmelerin tamamlamadığı boşlukları bulmak
İlk iki unsur - kolayca tanımlanabilir ve erişilebilir müşteriler - hedef kitle araştırmanızda zaten belirlenmiş olacaktır. Hedef kitlenizi daha iyi tanıdıkça pazarınızdaki boşluklar ortaya çıkar.
Nişinizi daha da geliştirmek ve tanımlamak için tüketici derecelendirme endeksleri değerli ek bilgiler sağlayabilir. Bu, bir pazarın şu anda yetersiz hizmet verilen veya tamamen karşılanmayan alanlarını ortaya çıkaracaktır. Kadınların outdoor giyim örneğine geri dönecek olursak, ideal kitle araştırması ile birleştirilen tüketici endeksi araştırması, kadın kaya tırmanışçıları için hafif ve su geçirmez giysilere olan ihtiyacı ortaya çıkarabilir. Ya da toplayıcılarla birlikte trekking ekipmanlarınız için bir crossover olabilir. Fırsatı istatistiksel ve nüfus sayımı araştırmasının merceğinden incelemek, bu pazarın kârlı bir şekilde devam etmek için yeterince büyük olup olmadığını öğrenmenizi sağlayacaktır.
İdeal kitlenizi anlamak biraz zaman ve sabırlı bir araştırma gerektirir. Bunu yapmak, işletmenizin nişini tanımlamanıza ve doğru kitleyi çeken ve onları sadık müşteriler olmaya teşvik eden bir SEO, satış ve pazarlama stratejisi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Müşterilerinize düzenli olarak ulaşmak, daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olurken, rakip ve anahtar kelime araştırması, trendlerin bir adım önünde olmanıza, ideal müşterilerinizle anlamlı bağlantılar kurmanıza ve yeni fırsatları keşfetmenize yardımcı olacaktır. Kitlenizi derinlemesine anlamak, yalnızca nişinizi bulmanıza yardımcı olmakla kalmaz, onu geliştirmenize ve büyüme için yeni fırsatları görmenize yardımcı olabilir.