Web Siteniz İçin Organik Trafikler Neden Önemlidir?
Evet, organik trafik elde etmek zor. En üstteki organik sonuçların bile üstünde çıkan o PPC'ler (tıklama başına maliyet, pay per click) olduğu sürece organik arama stratejileri zaman kaybı gibi görünüyor.
Aslında öyle değil. Organik arama trafikleri hala web dijital stratejileriniz için hayati önem taşıyor. Web sitenizin organik ziyaretçilere ihtiyacı var. İşletmenizin de.
Organik Trafik Nedir?
Organik trafik; arama motorlarına belirli kelimeler yazarak web sitenizi bulan ve arama motoru sonuç sayfasında "ödeme yapılmamış" sonuçlar arasından sizi seçen ziyaretçilerden meydana gelir.
Google Analytics'de bu trafik, yönlendirme, direkt, sosyal, ödenmiş arama ve e-mail dahil olmak üzere çeşitli trafik türlerine bölünebilir. Organik arama trafiklerinize bakarak reklamların veya diğer kampanyaların etkisi olmadan web sitenizin nasıl çalıştığını görebilirsiniz.
Organik trafikleri analiz etmek web sitenizdeki ve stratejinizdeki zayıf noktaları belirlemeniz konusunda size yardımcı olabilir. Örneğin, eğer mobil cihazlardan gelen organik arama trafikleri yüksek sıçrama oranlarına sahipse, web sitenizin esnekliğini (responsive) ve kullanıcı deneyimini (UX) gözden geçirme zamanınız gelmiş olabilir ve mobil için yeniden tasarım yapmayı düşünebilirsiniz. Eğer Avrupa trafikleriniz Türkiye'den gelen trafiklerden düşükse ve hedef kitleniz yoğun olarak Almanya'da bulunuyorsa zamanınızı ve enerjinizi bu yerel arama sonuçlarında bulunan yerel arama motoru optimizasyonunu (SEO) araştırmaya harcamak isteyebilirsiniz.
Organik Trafik Neden Önemlidir?
- Ücretsizdir. Organik sıralamalarınızı ve trafiklerinizi geliştirecek içerikleri yönetmesi için bir arama motoru optimizasyonu uzmanı, metin yazarı, hatta bir video yapımcısı araştırıyor olabilirsiniz. günün sonunda bu optimize edilmiş içerik bir zorunluluk haline gelecektir ve organik trafik sonuçları herhangi bir reklam bütçesi veya ekstra efor gerektirmeyecektir.
- Trafikler arama algoritmalarına pozitif sinyaller gönderir. Organik trafikler genellikle daha düşük sıçrama oranları, web sitesinde geçirilen daha uzun süreler ve sosyal medya ve ödenmiş aramalara göre oturum başına daha fazla sayfa demektir. Bütün bu sinyaller Google'a ve diğer arama motorlarına web sitenizin başarılı olup olmadığını söyler.
- Yeni işletmelere yön verir. Eğer gerçekten büyük bir markanız yoksa işletmeniz yalnızca yönlendirmelerle hayatta kalamaz. Arama sonuçlarında yükseklerde görünmek, özellikle de yerel olanlarda, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi araştıran potansiyel müşterilerinizi etkilemeniz anlamına gelir.
- Erişilebilirdir. Küçük ve yeni başlayan işletmeler için bütçeler kısıtlı olabilir. Eğer kampanya yürütmek için fazla bütçeniz yoksa bu işe, domaininizle güven inşa ederek ve organik arama motoru optimizasyonu ile sıralamalarda tırmanarak başlayabilirsiniz.
- Sağlam bir temeldir. Eğer web sitesi düşük rekabet ortamında anahtar kelimelerle otoritesini kabul ettirirse, gelecekte bu erişmesi zor terimlerin çevresinde reklam ve kampanya yürütmek için bütçe ayırmaya odaklanabilirsiniz.
Organik arama stratejinize yaklaşırken sıradan ve sesli arama temelli arama motoru optimizasyonunu birlikte değerlendirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Yerel fiziksel mağaza işletmeleri, yemek ve eğlence tesisleri ve diğer birçok marka bu "Hey Siri" aramaları için ses optimizasyonu stratejilerini geliştirmeye başladılar bile.
Organik Trafiklerinizi Nasıl Arttırabilirsiniz?
Kim daha fazla bedava trafik istemez ki? Arama motorlarında nasıl sıralandığınıza ve bu sürekli değişen manzaradaki arama sinyallerinizi etkileyen birçok faktör vardır. Organik trafik nasıl edle edilir?
1. Anahtar kelime stratejisi. Anahtar kelime araştırmalarına yatırım yapın ve var olan ve yeni içerikleriniz İçin uygun arama motoru optimizasyonu geliştirin. Kullandıkları algoritma nasıl olursa olsun -şu an için gizli anlamsal indeksleme kullanılıyor-, anahtar kelimeler arama motorlarının web sitenizi ve onun içeriklerini kategorize etmelerine yardımcı oluyor.
2. Yeni içerik. Google gibi arama motorları aynı anahtar kelimeler için görüntülenen rakiplerinize karşı sıralamalarınızı belirlemek için yeniliği, kaliteyi ve ilgililiği bir faktör olarak kullanıyor. Bu anahtar kelimelerin çevresinde, kalitenin önemini de göz önünde bulundurarak, yeni içerikler oluşturun ve çekim gücü olup olmadığını anlamak için verileri analiz edin.
3. Kullanıcı deneyimi. Web tasarımı, kendi içinde kalite sinyalleri içerir. Yüklenme süresi, web site yapısı ve navigasyon gibi kullanışlılık faktörleri sıçrama oranları, oturum başına sayfa, çıkış oranları ve web sitesinde geçirilen ortalama süre gibi verileri etkiler. Kullanıcı deneyimini geliştirmek için bu sayıları ve müşteri verilerini kullanın.
4. Mobil erişebilirlik. Google mobil önceliğine önem veriyor yani web sitenizin esnek (responsive) ve mobil cihazlar için kullanıcı dostu olduğundan emin olmalısınız. Özellikle de milenyumlar ve Z kuşağı için arama davranışlarında güçlü bir mobil kullanıcı deneyimi büyük önem taşıyor.
5. Web site güncellemeleri. Gizli sıralama sinyalleri; web sitesi güvenliğinden, var olan site haritasından, hizmet şartları ve gizlilik politikası sayfasından, iletişim ve footer detaylarından geliyor. Yani dijital evinizi düzenli tuttuğunuzdan emin olmalısınız.
6. Link yönlendirmeleri (backlinks). Link yönlendirmeleri kendi başına yönlendirme trafikleri getirir. Link yönlendirmeleriyle yürütülmüş linkleme stratejilerinin web sitenizin kalite sinyalleri üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Size link veren kaliteli web siteleri arttıkça size duyulan güven de artar. Dolayısıyla sıralamalarınız da bundan olumlu etkilenir.
7. Sosyal sinyaller. Sosyal medya trafiklerinin kendine ait bir bölümü olsa da, sıralamalarınız sosyal medya dan sinyaller alır. Buna paylaşımlar, bağlılıklar, değerlendirmeler ve aktif sosyal medya hesaplarından gelen linkler de dahil.
8. Rakip analizleri. Rakiplerinizin organik trafiklerini ve anahtar kelime stratejilerini analiz etmeniz ve bunları kendi çalışmalarınıza yön vermek için kullanmanız sıralamalarınız için oldukça önemli.
Web Sitenizin Trafiğini Nasıl Kontrol Altına Alırsınız?
Eğer sayfalarınız içermesi gereken anahtar kelimeleri içermiyorsa, bunun bedelini trafik değerleriniz ile ödersiniz.
Şirketinizin web sitesi her ne kadar bir tasarım harikası olsa da, her şirketin tasarımını yenileyerek elde edeceği yararlar vardır. Her yıl gerçekleşen kalabalık algoritma değişimleri ve tüketicilerin internet kullanımlarındaki sıradan değişiklikler ile, zamanı geçmiş bir web sitesinin, size beklediğiniz çevrimiçi sonuçları vermesi neredeyse imkânsız.
Eğer yeni tasarımınızı henüz yayımladıysanız, yenilediğiniz web sitenizin getireceği sonuçları görmek için çok heyecanlı olmalısınız. Trafiklerin, oranların ve satışların artması gibi. Tabii ki doğru yapıldığında tam olarak gerçekleşecek senaryo bu.
Ne yazık ki durum her zaman böyle olmuyor. Aslında web sitesi sahipleri, tasarımlarını yeniledikleri zamanı takip eden birlaç haftada, web sitesi trafiklerinin düştüklerini görüyorlar.
Web Sitesi Yenilendikten Sonra Trafikler Neden Düşüyor?
Öncelikle unutmayın ki, tasarımınızı yeniledikten sonraki birkaç gün trafiklerin düşmesi oldukça normal. Eğer süreç 1 haftadan kısa ve düşüşler %10'dan az ise, kesinlikle korkacak bir durum yok.
Google'ın, kullanıcılarınıza yeni versiyonları sunabilmesi için, bütün yeni sayfalarınızı indekslemesi gerekiyor. Yani doğal trafiğinizde düşüş olması çok normal.
Belirttiğimiz gibi eğer bu süreç birkaç günden uzunsa, ve trafik düşüşleriniz şiddetli ise, muhtemelen oyunda daha büyük bir sıkıntı var.
1. Yönlendirmeler
Bir web sitesinin yeniden tasarlanmasında en önemli nokta, uygun yönlendirmeler yapmaktır – bu adımın atlanması trafik düşüşlerinin en büyük sebeplerindendir.
Bütün URL'lerinizi aynı tutmadığınız (ve yeni web sitenizde, eski sayfalarınızı tekrar oluşturmadığınız) sürece, yönlendirmeler kesinlikle gerekli. Yönlendirmeler, arama motorlarına ve tarayıcılara her sayfanın yeni versiyonlarının nerede olduğunu söylerler. Eğer yönlendirmeler olmazsa arama motorları ve tarayıcılar sayfaların yok olduğunu düşüneceklerdir. BulutPress® url yönlendirme servisi tüm kullanıcılarımıza açıktır.
Eğer URL yapınızı değiştirdiyseniz veya herhangi bir sayfayı taşıdıysanız, ve bunlar için uygun yönlendirmeler yapmadıysanız, muhtemelen trafik düşüşlerinizin temel sebebi budur. Bu sorunu düzelttikten sonra, eğer başka bir sorun yoksa, trafikleriniz birkaç hafta içerisinde normale döecektir.
2. Web Site Yapısı
Google'ın web sitenizi anlaması ve indekslemesi için web sitenizin yapısı çok önemli. Eğer yenileme sırasında çok büyük bir değişiklik yaptıysanız, yeni bir xml site haritası (sitemap) yapmalısınız. BulutPress® xml site haritalarını otomatik olarak oluşturur.
Site haritanız, web sitenizdeki bütün önemli sayfalarınızın listesini sunar ve siz de bunu Search Consol' a gönderebilirsiniz. Bu da süreci hızlandırıp, sayfalarınızını yeniden indeksleyerek trafik seviyelerinizi düzeltecektir.
Site haritanıza ek olarak, dahili linklerinizi de kontrol etmelisiniz. Sayfalarınız arasındaki linkler (özellikle navigasyonlar), Google'ın web sitenizi indekslemesinde büyük rol oynuyor. Eğer linklerinizin birkaçı veya hepsi eski URL'lere gidiyorsa bu da trafiklerinize zarar verir.
3. Web Site Kopyası
Bazı durumlarda, web sitenizin yeni sayfaları yepyeni bir kopya içerir. Eğer metin yazarı (copywriter) bunun farkına varırsa ve orijinal hedef anahtar kelimeleri buna dahil ederse bir sorun yok. Ancak eğer farkına varmazsa bu oldukça zarar verici bir durum olabilir.
Eğer sayfalarınız içermesi gereken anahtar kelimeleri içermiyorsa, bunun bedelini trafik değerleriniz ile ödersiniz. Google'ın algoritması, kullanıcılarının aradıkları bilgiye ulaşabilmeleri üzerine kuruludur ve eğer web siteniz bu bilgiye artık sahip değilse, sonuçlar arasında görünemezsiniz.
Bu durumu çözmenin en güzel yolu SEO (arama motoru optimizasyonu) konusunda uzman insanlarla çalışmaktır. İşinde uzman olan biri sayfanızı, hedef anahtar kelimeleriniz için optimize edebilir. Eğer eski web siteniz bir yerlerde duruyorsa, yeni sayfalarınızda hangi anahtar kelimeleri kullanacağınız konusunda burdan yardım alabilirsiniz.
Trafiklerin Normal Seviyelerine Dönmesi Ne Kadar Zaman Alır?
Eğer trafik düşüşlerinizin sebebi yukarıdakilerden biriyse, bu problemi en kısa zamanda çözmelisiniz. Fakat bilmelisiniz ki düşen trafikleriniz bir gecede düzelemez. Google'ın yeni sayfalarınızı indekslemesi birkaç haftayı alabilir ve arama sonuçlarında tekrar listeye girene kadar trafiğiniz normalden düşük olacaktır.