Web Tasarımlarında İşbirliği

Web Tasarımlarında İşbirliği

Aslında bir web sitesi tasarımcısı olarak tek başınıza tamamlayabileceğiniz oldukça az proje bulunuyor. Tek başımıza üstesinden gelebileceğimizi düşündüğümüz işler bile genellikle birçok insanın katkısıyla tamamlanabiliyor.

Bir kitap yazmayı ele alalım. Genellikle yazarların her gün bir şeyler yazarak bir kitap oluşturduğunu düşünüyoruz ama hikayenin yaratıcısı yazar olsa da, bir kitabın yayınlanması için işbirliği gerekiyor.

Kitapların yazılma sürecinde editörler ve ilk okuyucular ciddi geribildirimler veriyorlar. Hatta yayınevlerinde çalışan onlarca insan olmadan, bir fikrin okuyucuların eline ulaşması oldukça zor.

Kitap yazmak kadar bireysel bir çalışma bile işbirliği gerektiriyorsa, bir web tasarım sürecinin de işbirliğine ihtiyacı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir web sitesi tasarımı yapmak için gerekli bütün bilgiye sahip olsanız bile, size destek olan insanlar sayesinde pahalıya patlayacak hataların önüne geçebilir ve daha güçlü, daha kullanıcı dostu bir tasarım yapabilirsiniz.

Geniş Çaplı Öğrenme İçin Daha Fazla Seçenek Var

öğrenen tasarımcılar

Web sitesi tasarımlarında takım çalışmasının önemini daha iyi anlatabilmek için dünyanın en büyük şirketlerinden olan Adobe'nin ürün pazarlama müdürü Meredith Cooper'ın sözlerini dikkate almakta fayda var.

Şirket kısa bir süre önce, takım çalışmasına dayalı, öğrenme odaklı bir sistemle, uzman konuşmacıları ve küçük takım rekabetleri içeren, "Creative Jams" isimli bir platform açtı.

Tasarımcılar; öğrenmeye açlar. Deney yapmaya ve sınırları zorlamaya, yeniliklere açlar. Biz de bunu öğrenme için farklı ve yeni bir forumla sağlıyoruz. Bu öğrenme platformu, yalnızca yaratıcı tasarımcıların ürünlerini geliştirmesine ve yeni beceriler kazanmasına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda ürettikleri şeylerle ilgili iyi hissetmelerini ve çalışmalarının önemli olduğunu bilmelerini sağlıyor.

Organizasyonlardaki doğal rekabet, farklı yapılara ve yeteneklere sahip tasarımcıların birlikte çalışmasına sebep olduğu için oldukça güçlü bir dönüşüm aracı haline geldi. Bu durum, tasarımcıların yeni araçlara ve süreçlere adapte oldukça birbirlerinden çok şey öğrenebildikleri bir çevre yarattı.

Birçok takım çalışmasının, iş ortamındaki sonuçları ciddi oranda geliştirdiği fark edildi. 2014'te (Standford) yapılan bir çalışmaya göre, takım çalışması bir göreve bağlılığı arttırırken, aynı zamanda yorgunluk ve duygusal çöküntüyü de engelliyor.

Projelerin zor dönemleri ve diğer baskılarla, hızla değişen bu web geliştirme dünyasında yapılan birtakım değişiklikler, üretkenlik ve tasarımların kalitesi bakımından inanılmaz farklar yaratabilir.

Creative Jams gibi takım çalışması ile öğrenme etkinliklerine katılmak, web tasarımcılarının yeni beceriler geliştirmesine ve gelecek projelerde kendilerine yardımcı olabilecek yeni deneyimler yaşamalarına yardımcı oluyor.

Deneyimli bir web sitesi tasarımcısı bile, yeni teknolojilere ve tasarım prensiplerine hakim yeni tasarımcılardan bir şeyler öğrenebilir. Artık yeni bilgilere ve görüşlere ulaşmak çok kolaylaştı. Tabii bu sayede önemli trendleri ve başarılı uygulamaları da daha kolay öğrenmek mümkün oldu.

Tasarımcı Olmanıza Gerek Yok

tasarımda müşteri görüşü

Tabii ki diğer web sitesi tasarımcılarıyla işbirliği kurmak yeni araçlar öğrenmenize ve çalışmalarınızı geliştirmenize katkı sağlar ama web sitesi alanında işbirliği yapmak yalnızca programlama konusunda uzman insanlarla sınırlı kalmamalı.

Her şeyden önce, web sitesi kusursuz bir kullanıcı deneyimi yaratmakla ilgili. Herhangi bir web sitesini ziyaret eden sıradan bir kullanıcının tasarım geçmişi yoktur. Onlar yalnızca kullanımı kolay bir tasarım arıyorlar.

Müşterilerle işbirliği, onlarla gerçekten çalışmak istediğiniz an başlıyor. Mümkün olduğunca yararlı bilgiler içeren bir araştırma planı ile işe başlayın; bu sayede projenin geri kalanında sırtınızı yaslayabileceğiniz bir temeliniz olur. Bu aşamayı baştan savmayın. Planınızın derinlerine inin. Beyin fırtınası yapın ve tasarım fikirlerinizi paylaşın. Müşterinize sorabileceğiniz zekice sorular bulun. Müşterilerinizden, sevdikleri çalışmaları sizinle paylaşmalarını isteyin ve ne zaman ihtiyaç olursa bu adımları tekrarlayın. -Aaron Pitre, Duda

Bir sektörde işe yarayan şey, her zaman diğerinde işe yaramaz. Bu yüzden web sitesi tasarımcıları, şirketin hedeflerini gerçekleştirebilecek tasarımlar yapmak için "dışarıdan" insanlarla işbirliği yapmaya hazır olmalı. Bunun için sektör araştırması, müşteri görüşlerinin alınması ve tasarım tercihlerinin belirlenmesi gerekir. Bunlar genellikle, tasarımın dışında kalan ekibin, tasarım ekibine verebileceği bilgilerdir.

Teknik olarak, A/B testi bile bir çeşit işbirliğidir ve bu, web sitesi tasarım planlama süreçleri için hayati önem taşır. Hangi tasarım seçiminin sıçrama oranlarını, dönüşüm oranlarını ve diğer faktörleri etkilediğini direkt olarak kullanıcıdan öğrenmek, web sitesinin uzun vadedeki başarısını etkiler. Tasarımcılar, fazla göze çarpmayan hataları fark edebilir ve sonuçları büyük oranda değiştirebilecek küçük değişiklikler yapabilirler.

İşbirliği İle Web Sitesi Tasarımlarından Öteye

web sitesi ve marka

Yaratıcı süreçlerde diğerleriyle etkileşim kurmak yalnızca web sitenizi geliştirmez, aynı zamanda genel anlamda şirketinizin yaratıcı sonuçlarını da geliştirir.

Burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta, müşterinin önünde bir şeyleri ne kadar hızlı bir araya getirebildiğinizdir. Çalışma ortamınızı her değiştirdiğinizde ve kendinizi günlük çalışma alanınızdan her kopardığınızda, kendinizi daha verimli ve daha yaratıcı hissedersiniz. Belki de takımımız kendi masalarında çalışsaydı, aynı fikirleri ortaya atamayacaklardı. Bence farklı insanlarla işbirliği yaparak, insanlar daha yaratıcı olabilir, çözümlere daha kolay ulaşabilir ve daha verimli olabilecekleri ortamlar keşfedebilirler. -Sergio Castro

Çalışanlar, işbirliği çalışmalarıyla farklı perspektifler kazanmaya başladıkça, daha geniş düşünmeye başlayabilirler ve projede karşılaştıkları zorlukların üstesinden çok daha kolay gelebilirler.

Evet, işbirliği web sitesi altyapısını geliştirebilir. Yalnızca web sitesi tasarımlarını da değil, aynı zamanda ekiplerin daha üretken ve daha bütün olmalarını sağladığı için, işin tüm diğer alanlarını da geliştirir.

Doğru yapıldığı zaman, kaliteli web sitesi tasarımları işletmenizin satışlarını arttırabilir ve markanızın genel tavrını güçlendirebilir. Çevredeki insanların, hatta tasarımcı olmayanların bile, fikirlerini alarak daha kullanışlı ve yenilikçi arayüzler tasarlayabilirsiniz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp