SEO Stratejisi İçin Arama Niyetini Anlamak

SEO Stratejisi İçin Arama Niyetini Anlamak

Bir web sitesine sahip olmanın yeni müşteriler kazanmaya yeteceğine inanmak, küçük işletmeler arasında oldukça yaygın bir yargıdır. Ne yazık ki bu doğru bir yargı değil. Web siteniz yalnızca markanızın online kimliğidir.

Dijital pazarlama inanılmaz bir hızla gelişiyor ve her geçen gün rakipleriniz arama motoru optimizasyonunun (SEO), sosyal medya pazarlamanın, e-mail pazarlamanın ve reklam vermenin önemini anlıyor.

Rekabetin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, eğer web tasarımını arama motorları için optimize etmezseniz rakiplerinizin önüne geçemezsiniz. Bunun için bir SEO stratejisine ihtiyacınız var.

Arama motoru optimizasyonu terimini duyduğumuz zaman insanların aklına ilk olarak "anahtar kelimeler" geliyor. Bunlar küçük işletmenize yön verecek araçlardır. Potansiyel müşterilerinizin sizi bulmalarını ve sıralamalarda yükselmenizi sağlayacak içerikler üretmenizi sağlarlar.

Bunun yanında, eğer anahtar kelimelerinizi arama yapan internet kullanıcılarına göre şekillendirmezseniz bir işe yaramazlar. Yanlış anahtar kelimeler kullanırsanız yalnızca doğru kitlenizi kaçırmakla kalmaz, ayrıca yanlış bir kitleyi web sitenize çekmiş olursunuz. Yanlış kitleyi tasarımınıza getirirseniz de sıçrama oranlarınız artar ve zayıf analitikler elde edersiniz. Bu analitikler de arama motorlarına işletmeniz hakkında negatif sinyaller verir.

Arama Niyeti Nedir?

web tasarımı istatistikleri

Web sitenize organik aramalardan gelen ziyaretler, web siteniz için büyük önem taşıyor ve bu tip ziyaretleri trafik kaynaklarınızın başında tutmanız gerekiyor. Bu tür trafikler kullanıcıların spesifik bir bilgi ararken arama motorları aracılığıyla web sitenize ulaşmalarının bir sonucudur.

Google, günlük aramaların ilk %15'i için RankBrain kullanıyor. RankBrain, kullanıcıların yaptığı aramalarla ilgili sonuçları değerlendirerek web sitelerine değer biçilmesini sağlayan bir makine öğrenimidir.

Peki bu neden önemli?

Geçmişte sektörünüzle ilgili en popüler anahtar kelimeleri bulmanızı sağlayacak anahtar kelime araştırma araçlarını kullanarak web sitenizi bunlarla doldurabiliyordunuz. O zamanlarda bu işletmenizin sıralamalarını yükseltmeye yetiyordu. Google'ın RankBrain'i kullanmasıyla birlikte bu değişti.

Günümüze Google web sayfalarını sıralamak için bu anahtar kelimelerin yanında, içerik uzunlukları, güncellik, güvenlik, domain otoritesi, backlinkler ve çok daha fazlasını içeren 200'den fazla faktörü göz önünde bulunduruyor.

Başka bir deyişle Google web sitenizin ne kadar kullanıcı dostu olduğunu gözlemliyor: Web sitenizin potansiyel müşterileri nasıl etkilediğini ve arama yapan insanları tatmin edip etmediğini inceliyor. Bu gözlem de aramaların arkasındaki niyeti analiz etmeye dayanıyor.

Google'ın bu yaklaşımı sebebiyle SEO stratejinizin, kullanıcılarınızın niyetine göre şekillenmesi gerekiyor.

Arama niyeti bir kullanıcının, belirli bir aramayı neden yaptığını söyler:

  • Kullanıcı kendini bir konuda geliştirmek mi istiyor?
  • Kullanıcı spesifik bir ürün veya hizmet mi arıyor?
  • Kullanıcı online alışveriş mi yapmak istiyor?

Arama Niyetinin Farklı Türleri

Kullanıcıların satın alma kararı

Potansiyel müşterileriniz ve hedef kitleniz internette farklı sebeplerden aramalar yapıyor. Bu nedenle farklı arama niyetlerini anlamanız gerekiyor.

  • Bilgi: Potansiyel müşterilerinizin birçoğu spesifik bir bilgi arıyor. Bu bilgiyi bulabilmek için online kaynakları inceliyorlar.
  • Navigasyon: Bu kullanıcılar markayla ilgili temel bilgilere sahiptir ve markanın web sitesini ziyaret etmek isterler. Arama kutucuğuna direkt olarak isim girerek tasarıma ulaşırlar.
  • Etkileşim: Etkileşim niyetiyle arama yapan kullanıcılar satın alabilecekleri ürünleri araştırırlar.
  • Ticari: Bu arama niyeti etkileşime benzer ve genellikle bir satın alma işlemi ile sonlanır. Bu kullanıcılar henüz sizden bir şey almaya hazır değillerdir. İnternette sayısız web sitesini gezerek en uygun ürünü bulmaya çalışırlar.

Arama Niyeti ve Belirsiz Anahtar Kelimeler

kullanıcı kararları

Listenizdeki bütün anahtar kelimeler kolay değildir. Bazılarının birden fazla anlamı bulunur ve arama motoru optimizasyonu stratejinizin karmaşıklaşmasına sebep olabilir.

Antalya'da bir tesisatçı olduğunuzu varsayalım. Eğer biri "boru sızıntısı tamiri Antalya fiyat" gibi bir arama yaparsa, bu kullanıcının sorununu çözebilecek kişi olduğunuza şüphe yok. Eğer kullanıcı yalnızca "sızıntı tamiri" yazarsa, bu birçok anlama gelebilir. Bu kullanıcı bir tesisatçı mı arıyor? Yaşadığı problemin sebebini mi öğrenmeye çalışıyor? Sızıntıyı kendi halletmek istiyor ve bir kılavuz mu arıyor?

Daha geniş bir kitleye ulaşabilmek adına Google arama motoru sonuç sayfasında (SERPs) kullanıcılara çeşitli içerikler sunuyor. Google öncelikle farklı arama niyetlerini belirliyor ve bu niyetlerin her birine uygun sonuçlar görüntülüyor. Sonuç sayfasındaki sıralama, en yaygın arama niyetini belirlemenizi sağlar. Tam olarak bu yüzden arama sonuçlarını düzenli olarak takip etmelisiniz.

Kullanıcı Yolculuklarının Her Adımı İçin İçerikleri Düzenleyin

kullanıcı yolculuğu tasarlamak

Arama niyeti için geliştirdiğiniz SEO stratejinizde takip etmeniz gereken tek şey anahtar kelimeler değil. Web sitenizdeki içeriklerin müşterileriniz için yaratıldığından emin olmalısınız. Ziyaretçilerinizin sorunlarını çözmeli ve işletmenizin güvenilir olmasını sağlamalısınız.

Örneğin, "Sızdıran bir boru nasıl tamir edilir? isimli blog postunuz kullanıcılarınızı mutfak lavabosu aksesuarları gibi farklı bir sayfaya yönlendiriyorsa Google bunun ilgili bir içerik olduğunu düşünmeyecek ve sıralamanızı buna göre şekillendirecektir.

Eğer arama niyetini yanlış anlar ve içerik stratejinizi buna göre şekillendirirseniz, web sitenizin kullanıcı deneyimine de zarar vermiş olursunuz. Eğer kullanıcılar web sitenize girip aradıkları bilgiyi bulamazlarsa herhangi bir şey daha yapmadan tasarımınızı terk edeceklerdir. Bu sıçrama oranını arttırır ve yüksek sıçrama oranları Google'a içeriklerinizin uygun olmadığı bilgisini verir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp