Kullanıcılarınız Neden Web Sitenize Geri Dönmüyor?

Kullanıcılarınız Neden Web Sitenize Geri Dönmüyor?

Bir web sitesi sahibi olarak, insanların web sitenize geri dönmeleri, en büyük beklentilerinizden biri olabilir. Blog, e-ticaret veya bir işletme web sitesine sahip olabilirsiniz. Ne olursa olsun insanların web sitenizi tekrar ziyaret etmesi demek; web sitenizden sağladığınız yararın da artması demektir.

İnsanların web sitelerine geri dönmemelerinin en büyük sebebinin içerikler veya arayüz olduğu düşünülüyor. Tabii ki bu tahminler oldukça doğru ama eğer bu iki seçeneğin de hakkını veriyorsanız ama yine de kullanıcılar web sitenize tekrar dönmüyorsa geriye endişelenmeniz gereken tek bir şey kalıyor: Hız.

Eğer web siteniz yeterince hızlı değilse potansiyel kullanıcılarınızın büyük bir kısmını kaybediyor olabilirsiniz. Yüklenme süresi oldukça önemli bir noktadır ve eğer biri web sitenizi ziyaret ediyor ve bunun zaman kaybı olduğunu düşünüyorsa, web sitenizi terk edecek, asla ikinci bir şans vermeyecek, hatta daha kötüsü web sitenizi arkadaşlarına da anlatacaktır.

Yüklenme Süresi Ne Zaman Fazladır?

web sitesi yüklenme süresi

Kısa yüklenme süresi ile uzun yüklenme süresi arasında yalnızca 1 saniye olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Hatta araştırmalara göre yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren web siteleri büyük olasılıkla kullanıcılar tarafından terk edilecektir.

Web sitenizde sunduğunuz bilgilerin veya ürünlerin aynılarının farklı web sitelerinde de bulunduğunu unutmayın. Eğer kullanıcının istediği şeyi 3 saniye içinde sunmuyorsanız, kullanıcılar web sitenizden derhal ayrılır ve muhtemelen bir daha geri dönmez.

Hız ve Online Alışveriş

online alışverişlerde hız

Online mağazalar yönlendirmeler ve düzenli ziyaretlerle ayakta kalırlar. Eğer bir web tasarımı yeterince hızlı yüklenmiyorsa, online mağaza sahipleri bu ikisinden birini veya ikisini birden kaybedebilir.

Amerika'daki tüketicilerin %51'i yavaş yüklenen web sitelerinden alışveriş yapmaya karşılar ve bu oldukça büyük bir sayı. Yani müşterilerinizin %51'ini 1 saniyelik yüklenme süresi farkı yüzünden kaybediyor olabilirsiniz.

Yaptığınız şeyi yalnızca siz yapmıyorsunuz. Eğer insanlar web sitenizi terk ediyorsa, her zaman gidecekleri başka bir yer olacaktır. Kullanıcıları daima web sitenizde tutmaya çalışmalısınız.

Neden İnsanların Kalmalarını İstiyoruz

web tasarımlarında hız

Ticari sebeplerimizin dışında, insanların her zaman web sitemizde kalmalarını istiyoruz. Web sitemizde kalan insanlar büyük olasılıkla web sitemize geri geleceklerdir. Bunu desteklemek için tekrar istatistiklere bakalım:

İstatistiklere göre ziyaretçilerin %75'i, yüklenmesi 4 saniyeden uzun süren web sitelerine geri dönmüyorlar. Buna göre, insanlar hem web sitenizde kalmıyor, hem de geri dönmüyorlar.

Ek olarak, insanların %44'ü kötü online deneyimlerini diğer insanlara anlatıyorlar. Bu da, yalnızca müşteri kaybetmekle kalmadığınız, ayrıca büyük oranda potansiyel müşterinizi de kaybettiğiniz anlamına geliyor.

Yavaş, Her Zaman Yavaş Değildir

mobil kullanıcılar için hız

Masaüstü için yavaş olan şey, mobil için de yavaş olmak zorunda değil. Mobil cihazlar bu konuda daha hoşgörülüler ve en fazla 4 saniyelik yüklenme süresini kabul ediyorlar.

Aslında istatistiklere göre kullanıcıların yalnızca %12'si telefonlarının masaüstünden daha hızlı olmalarını beklerken, %30'u masaüstünün telefonlarından daha hızlı olmasını bekliyor. Web sitelerinin masaüstünde daha hızlı yüklenmesi bekleniyor olabilir ama hala görüyoruz ki hız çok önemli.

Aklınızda bulundurmanız gereken diğer bir şey de; kullanıcılar web sitenizin yüklenme hızını gerçek süreyle değerlendirmiyorlar. Kullanıcılara göre bu süre normalden daha uzun.

Hız Web Sitenizi Nasıl Etkiliyor?

hızın web sitelerine etkisi

  • Eğer bir web sitesindeki görsellerin yüklenmesi uzun zaman alıyor veya hiç yüklenmiyorsa insanların %39'u web sitesini terk ediyor.
  • Eğer bir web sitesinin mobil cihazlarda yüklenmesi 5 saniyeden uzun süre alıyorsa kullanıcıların %74'ü web sitesini terk ediyor.
  • Online alışveriş sitelerinde terk edilen alışveriş sepetlerinin değeri yılda 18 milyar doları buluyor.
  • Müşterilerin %52'sine göre hızlı yüklenen web siteleri bağlılığı arttırıyor.
  • 1 saniyelik gecikme müşteri memnuniyetini %16 oranında düşürüyor.
  • 0.4 saniyelik bir duraklama, trafiklerin %0.44 oranında düşmesine sebep oluyor.
  • Web sitesi ziyaretlerinden memnun kalmayan tüketicilerin %64'ü bir dahaki sefere başka bir yerden alışveriş yapmayı tercih ediyor.
  • Google'ın araştırmalarına göre, bir sayfanın yüklenme süresi 1'den 3'e çıktığında sıçrama oranı %32 oranında artıyor.
  • Bir sayfanın cevap vermesi sırasında 1 saniyelik gecikme, dönüşüm oranlarında %7'lik bir düşüşe sebep oluyor.
  • Kullanıcılar online yüklenme sürelerini normalde olduğundan %35 daha yavaş olarak hatırlıyor.
  • Mobil giriş sayfalarının tam olarak yüklenmesi ortalama 22 saniye sürüyor.
  • Sayfaların yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürerse, mobil kullanıcıların %53'ü tasarımı terk ediyor.
  • Akıllı telefon kullanıcılarının %64'ü sayfaların 4 saniyeden kısa sürede yüklenmesini bekliyor.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp