Web ve Grafik Tasarımının 7 Farkı

Web ve Grafik Tasarımının 7 Farkı

Yaratıcılığın Venn diyagramına baktığımız zaman web ve grafik tasarımının birkaç ortak noktası olduğunu görebiliyoruz. İkisi de tipografi, grafik ve tasarım prensipleri hakkında bilgi gerektiriyor. Ortak noktaları olsa da, web sitesi tasarımı ve grafik tasarımı birbirlerinden farklı uzmanlık alanlarıdır.

1. Web Sitesi Tasarımı Dinamiktir

Baskı, kullanıcı deneyiminin doğrusal olduğu fiziksel bir ortamdır.

Web ile grafik tasarımı kıyaslamak, iPad ile bir tabloyu kıyaslamak gibidir. İkisi de mükemmel görseller sunarlar ama biri interaktiftir ve diğerine dokunmaya çalıştığınızda size çıkışa kadar bir güvenlik görevlisi eşlik eder.

Grafik tasarımı, temellerini baskıdan alır. Bu bir dergi veya çocuk kitabı olabilir, basılı materyaller, dijital versiyonlarına göre daha az interaktif olurlar. Tabii bu materyaller de hikaye anlatmak veya bir mesaj vermek için görsellere, metinlere ve diğer grafiklere sanatsal bir bakış gerektirir. Basılı materyallerdeki navigasyonların da mantıklı ve akıcı olması gerekir.

Web tasarımı da aynı köklere sahip ama "web" temel olarak insanların etkileşim kurabileceği deneyimler yaratma üzerine kuruludur. Bir web sitesi tasarım uzmanı illüstrasyonlar veya ikonlar gibi görsel elemanlar için grafik tasarım uzmanları ile çalışabilir ama web uzmanı daha sonra kullanışlı ve interaktif bir şeyler yaratmak için bu parçaları düzenlemelidir.

Bunların dışında, bir web sitesi, kullanıcıların takip edebileceği farklı yollar içermelidir. Web sitesi tasarım uzmanları, kullanıcı deneyiminin iyi olduğundan ve kullanıcıların hedeflerine ulaşabildiğinden emin olmalılar. Tasarımcılar, navigasyon elemanlarının, eylem çağrılarının ve diğer interaktif elemanların kullanıcılara nasıl yardımcı olduğunu anlamalılar.

Grafik tasarım uzmanları, web sitesi tasarım uzmanlarının sahip olduğu özelliklerin birçoğuna sahip olmalı. İkisi de tipografiyi, renk paletlerini ve tasarım yapılarını bilmeli. Fakat iyi bir web sitesi tasarım uzmanı, bu elemanların online etkileşim ve kullanışlılık üzerinde nasıl etkileri olduğuna dikkat etmeli.

2. Web Sitesi Tasarım Uzmanları Yüklenme Sürelerini ve Dosya Boyutlarını Önemserler

yorgun tasarımcı

Web sitesi tasarım uzmanlarının bütün gece uyanık olmasının sebebi canavarlar değil, "canavar gibi" dosya boyutlarıdır.

Web sitesi tasarımı tamamen optimizasyonla ilgilidir. Görseller, animasyonlar ve diğer grafik elemanları hem iyi görünmeli hem de bütün cihazlarda hızlı yüklenebilecek kadar küçük olmalıdır. Yüksek yüklenme süreleri demek, kötü kullanıcı deneyimi ve yüksek sıçrama oranları demektir.

Grafik tasarım uzmanları dosya boyutlarını yalnızca dev reklam afişlerini küçük arabalara sığdırmaya çalıştıkları zaman önemserler.

3. Web Site Tasarım Uzmanlarının Atlamaları Gereken Tipografi Engelleri Vardır

web tasarımlarında fontlar

Grafik tasarım uzmanları, işin sonunda nasıl görüneceğini fazla önemsemeden -neredeyse- istedikleri her fontu kullanabilirler. Web site tasarım uzmanları ise bir fontun farklı ekranlarda ve farklı tarayıcılarda nasıl görüneceğini düşünmek zorundalar.

Neyse ki CSS'in @font-face'i font seçeneklerini arttırıyor. Google Fonts'da web sitesi tasarım uzmanlarına çok daha geniş bir tipografi paleti sunuyor.

4. Web Site Tasarım Uzmanları Tasarımlarının Geniş Uygulamalarını Düşünür

Grafik tasarım uzmanlarının çalışma alanları somuttur. Kare bir yuvaya girecek küpler yaratırlar. İyi web sitesi tasarım uzmanları ise şekli ve boyutu önemli olmaksızın her türlü yuvaya girebilecek tek bir şekil tasarlamak zorundalar.

Web sitesi tasarım uzmanları boyutları düşünmek zorundalar. Tipografi, görseller ve diğer görsel elemanlar ekran boyutuna göre büyüyüp küçülmeliler. Önemli olan şey bütün bu elemanların, her cihazda iyi deneyimler sunmasıdır.

5. Web Site Tasarım Uzmanları Sürekli Bakıcı Gibidir

web sitesi tasarımı

Web sitesi tasarımları devamlı değişiklik isteyen yaşayan varlıklardır ve bir asla tam olarak bitmez. Eylem çağrıları ve içerikler marka değişiklikleri ile yeniden yazılabilir, e-ticaret sitelerine ürünler eklenebilir ve dönüşümleri arttırmak için navigasyon güncellenebilir. Bir grafik tasarım uzmanı son ürünü elde ettiğinde bu ürün projenin sonudur ama bir web uzmanının işi asla bitmez.

Grafik tasarım uzmanları yaratıcılığa odaklanırken, bir web uzmanı tasarımın bütün parçalarının bir sistem olarak nasıl işlediğini düşünmek zorundadır.

6. Web Uzmanları Hedef Kitleleriyle Devamlı İlişki İçindedir

Web siteleri tamamen ziyaret tekrarları ve trafiklerle ilgilidir. Bir kitle tarafından üretilmiş ürünlerdir. Eğer bir şeyler yanlışsa, mutlaka biri bunu fark edecek ve söyleyecektir.

Bir şeyler olması gerektiği gibi gitmediğinde veya kullanıcılar bir tasarımdan nefret ettiğinde web uzmanları bunu duyar. İnternet, fikirler ve geribildirimlerle doludur.

Bir reklam panosunu ele alalım: Slogan zayıf olabilir ve renk düzeni yetersiz görünebilir ama kimse şikayet etmek için şirketi aramaz (genellikle). Web uzmanları Google Analytics aracılığıyla iyi ve kötü tercihlerini görebilirler. Analitiklere bakarak istatistikleri geliştirmeye çalışmak da işinin bir parçasıdır.

7. Web Sitesi Tasarım Uzmanları Web Geliştiricileriyle Çalışırlar

web geliştirici

Hem web hem de grafik tasarım uzmanları için iletişim becerileri oldukça önemlidir. Her projenin birbirinden farklı beklentileri vardır. Doğru soruları sormak, geribildirim almak ve süreci açıklayabilmek her projenin kalitesi için önemlidir.

Web tasarımlarında genellikle tasarımı fonksiyonel kodlara çeviren web geliştiricileriyle birlikte çalışmanız gerekir. Web geliştiricisi de web uzmanı da tasarımı anlamak zorundadır.

Bunun dışında, takım arkadaşlarınızın da tasarımın sınırlarını bilmesi gerekir. Web uzmanları ve geliştiriciler de tasarımın hedeflerine ulaşabilmesi için doğru iletişimi kurmalılar.

Grafik tasarım uzmanları genellikle projelerindeki tek sanatçılardır. Yaratıcı bir ürün ortaya koyarken yalnızlardır. Web uzmanları , tasarımı fonksiyonel kodlara dönüştürmesi için prototip süreçlerinde projeyi geliştiricilere teslim etmeliler. Projede birden fazla el olduğu için, tasarımın orijinal hedefinden sapma ihtimali de artıyor.

Web Sitesi Tasarımı da Grafik Tasarımı da İletişim Kurmak İçin Yaratıcılığı Kullanır

Hem web hem de grafik tasarımı görsel ortamlarda çalışır ve ikisi de metinler ve görsel elemanlar arasında uyum yakalamak zorundadır. Ortak noktaları olsa da, ikisi de farklı disiplinlerdir ve farklı beceriler gerektirir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp