"MERKEZİ" YAZILIMIMIZIN HİKAYESİ
Biz, buzdağının görünen yüzünde web siteleri üreten ancak derine doğru incelediğinizde bu web sitelerinin işe yarar olması için çalışan bir yazılım şirketiyiz.
Yönetim paneli olan, müşterilerin kendi web sitelerini kendilerinin yönetebildikleri "Dinamik Web Sitesinin" lüks sayıldığı dönemlerde yani kurulduğumuz 16 yıl kadar öncesinden bugüne kadar hiç statik web sitesi üretmedik.
Bize göre her web sitesi müşteri tarafından yönetilebilir olmalıydı. Çünkü müşterilerimizin "yapabilmesini" sağlamak onları bize bağımlı olmaktan çıkaracak, bize de "teknolojimizi sürekli geliştirmek" için zaman kazandıracaktı.
Evet, bunu yaptık. Müşterilerimiz, bize bağımlı kalmadan kendi içeriklerini güncellediler. Ancak bu kez kullandıkları yazılımın ihtiyaçları artmaya ve değişmeye başladı. Bir nokta bile eklemek gerekiyorsa bu, tek tek her web sitesinin yazılımına o noktayı koymak demekti. Ki bizim hayalimiz noktalar eklemek değil yeni modüller, yeni özellikler, daha fazla Google uyumluluğu, daha fazla konfor...
Henüz müşteri sayısı çok değilken belki tek tek başedilebilir.
Peki sürekli yeni müşteri - yeni projeler gelmeye devam edecekse? Bugün teslim ettiğimiz bir web sitesi yarın "geriye doğru biriken" yetişmemiz gereken, cevap vermemiz gereken bir yük haline gelmeyecek mi?
Hangi ekip buna yetebilir ve ne zamana kadar?
Müşterilerimizin ihtiyaçları arttıkça / değiştikçe buna uyum sağlayabilecek merkezi bir yazılıma ihtiyacımız vardı.
İşte bu vizyon ile bir karar almıştık ilk yılımızın sonuna yaklaşırken. Neredeyse satışlarımızı durdurduk ve "merkezi bir cms" olabilir mi? Bunun peşine düştük..
Hayal ettiğimiz yazılımın bir örneğine rastlamamışken bunu denemeye cüret ettik;
- Çok dilli olmalı (sınırsız dil eklenebilmeli)
- Çok modüllü olmalı (farklı modüller eklenebilmeli)
- Çok tasarımlı olmalı (her müşteriye ayrı arayüz tasarımı yapılabilmeli)
- Çok kullanıcılı olmalı (her web sitesinin birden fazla kullanıcısı olabilmeli)
- Google kriterlerine tam uyumlu olmalı (seo başarısı yüksek olmalı)
- Müşteriler tarafından kolayca yönetilebilir, konforlu bir yönetim paneli olmalı
- Hızlı, güvenli, yedeklenebilir, geliştirilebilir olmalı
- Ve bütün bunlar "merkezi" olmalı (elimizde bir tane yazılım olmalı, eski-yeni tüm müşteriler aynı anda aynı sistemden faydalanmalı)
- Ha unutmadan bir de bu denemeye kalktığımız şey, kullandığımız sunucular / dns vb hizmet aldığımız bizim dışımızdaki firmaların teknolojileri ve kuralları ile de uyumlu olmalı.
- Olmalı.
- Olmalı.
Oldu!
Heyecan, korku, yorgunluk, belirsizlik gibi kaygılı bir sürecin sonunda "merkezi yazılım" formülünü bulmuştuk. Uzun süren testler ve ardından gerçek web sitesi projelerini üretmeye başlamıştık.
Türkiye'nin her yerinden yüzlerce profili yüksek müşteri ve elimizde başetmemiz gereken sadece bir tane yazılım var!
Çok geliştirmekten başka ne yapabilirdik ki :)
Biz de çok geliştirdik. Sonuçlar ve müşteri memnuniyeti gurur vericiydi. Fısıltı gazetesi dolaşıyor; "Sarvon ne yapıyor? Nasıl başarıyor? Bu sonuçlar ne!"
Yazılımda ürettiğimiz web sitelerinin hepsi aynı anda aynı kalite ve teknolojiye sahip oldukları için Google arama sonuçlarında müşterilerimize ve bize sürekli fayda sağlayan bir sisteme dönüştü.
Yazılımın bu ilk versiyonu Akdeniz Üniversitesi tarafından kullanıldı. Kendi fakültelerinden 200 civarı web sorumlusu seçtiler, onlara eğitim verdik. Merkezi yönetim panelimiz, Üniversite'nin sunucularına kuruldu. Binlerce sayfanın ve alışık olmadığımız bir trafiğin yönetildiği bu yazılımı Üniversite 6 yıl boyunca kullandı. (Bilgi: Biz teknolojimizi kökten değiştirdiğimizde ve bulut sunucuya taşındığımızda Üniversite, kendi datalarını başka bir sunucuya aktarmayı yasal prosedürü nedeniyle kabul edemedi)
Geçmişte de teknolojik olarak hep değişim yaşandı ancak daha uzun vadeli ön görüler yürütebiliyorduk. Son bir kaç yılda kısa vadeli değişimlere ayak uydurmak bile zor. Teknolojik gelişmeler açısından 10 yıl oldukça iddialı bir süreç. Yazılımda neredeyse her gün bir yenilik, bir iyileştirme yapıyorduk ancak 10 yıl içinde sadece 1 kez sıfırdan geliştirdik. Ta ki mobil hayatımıza nüfuz edene kadar...
Mobil ve ona bağlı teknolojiler ile köklü bir değişim yaşandı ve biz de;
İlk defa yazılımı kökten değiştirdik. Yeniden yazdık. V2 oldu, adı: Bulut.Press
Merkezi içerik yönetim sistemi konusunda öyle uzmanlaştık ki bu kadar gelişmiş bir sistemi sadece web sitesi üreten şirket olarak sadece bizim kullanıyor olmamız bir tür teknolojik israftı.
Teknolojik İsraf?
- Yazılım ve altyapı sorunlarıyla boğuşan yüzlerce web tasarımcı varken,
- Bu yazılım, bu ihtiyacı sorunsuzca çözüyor-ken
- Bizim ulaşamayacağımız binlerce web tasarım projesi varken,
- Bu yazılım, yüzbinlerce web sitesi projesini rahat rahat taşıyabilecekken
- Bizim bu yazılımı kendimize saklamamız teknolojik israf olmalı.
Yıllarca web sitesi tasarımcıları ve programcılardan sakladığımız yazılım altyapımız artık onların kullanımına açıldı ve BulutPress® Doğdu!